Korak k razvoju notranjega trga EU za storitveni sektor

Korak k razvoju notranjega trga EU za storitveni sektor

Korak k razvoju notranjega trga EU za storitveni sektor

14. 07. 2009

Evropska komisija bo na sofinancirala projekt, ki bo pripomogel k izboljšanju elektronskih storitev javne uprave za podjetja v storitvenem sektorju.

Evropska komisija bo na sofinancirala projekt, ki bo pripomogel k izboljšanju elektronskih storitev javne uprave za podjetja v storitvenem sektorju. Do konca leta 2009 bodo v vseh državah članicah EU vzpostavljene točke (VEM točke), na katerih lahko podjetja opravijo administrativne postopke registracije preko spleta. Na teh točkah bo lahko npr. Belgijski ponudnik storitev odprl bistro na Nizozemskem preko spleta. Pilotni projekt pa bo prispeval k povečanju kvalitete elektronskih postopkov. V pilotni projekt bo vloženih več kot 14 milijonov evrov v naslednjih treh letih, od tega bo polovica denarja iz Evropskega programa konkurenčnosti in inovativnosti.

»Vlaganja v najnovejšo informacijsko tehnologijo so pravo orodje, ki pripomore k sodelovanju celotne javne uprave, hkrati pa podjetjem olajša dostop do trgov znotraj EU«, pravi viviane Reding, Evropska komisarka za informacijsko tehnologijo in medije. »Elektronska ponudba storitev omogoča evropskim podjetjem, da se širijo na nove trge in pospešuje trgovanje znotraj EU. Rezultat vlaganj bo prispeval k večji rasti in povečanju števila delovnih mest na enotnem trgu EU.«

Storitveni sektor je glavni pospeševalec rasti in delovnih mest v Evropi in predstavlja 70 % evropskega BDP. V zadnjih letih je bilo v storitvenem sektorju ustvarjenih 95 % vseh novih delovnih mest. Trgovanje s proizvodi na notranjem trgu se je že vzpostavilo, medtem ko storitveni sektor na notranjem trgu EU še ni izkoristil vseh svojih potencialov. Zakonodajne in administrativne ovire še vedno otežujejo ustanavljanje storitvenih podjetij v drugih državah in medsebojno trgovanje.

V pilotnem projektu, ki ga bo podprla Evropska komisija, bodo razvili nove tehnološke rešitve za izboljšanje elektronski čezmejnih storitev javne uprave. Kontaktne točke, kjer lahko podjetja opravijo vse administrativne postopke registracije (VEM točke), bodo do konca leta 2009 vzpostavljene v vseh članicah EU. Pilotni projekt pa bo usmerjen v poenotenje in združevanje vseh različic delovanja, ki so se vzpostavile v državah članicah. Poudarek bo na uporabi elektronskih storitev in razvoju skupnih zahtev ter postavitvi skupnih standardov za varne transakcije znotraj EU. Projekt bo gradil na dobrih praksah in uporabniku prijaznih rešitvah. Izvajali ga bodo v Avstriji, Franciji, Nemčiji, Grčiji, Italiji, Nizozemski in na Poljskem.

Več o projektu lahko preberete na tej povezavi.

Nazaj