Dva nova razpisa za spodbujanje zaposlovanja prideta decembra, večina šele prihodnje leto

Dva nova razpisa za spodbujanje zaposlovanja prideta decembra, večina šele prihodnje leto

Dva nova razpisa za spodbujanje zaposlovanja prideta decembra, večina šele prihodnje leto

27. 11. 2015

Ministrstvo za delo želi v obdobju 2016-2020 aktivni politiki zaposlovanja nameniti okoli sto milijonov evrov na leto.

Ministrstvo za delo želi v obdobju 2016-2020 aktivni politiki zaposlovanja nameniti okoli sto milijonov evrov na leto.

Najpozneje v začetku decembra bo odprt nov razpis, namenjen spodbujanju zaposlovanja brezposelnih, mlajših od 30 let. Gre za program Prvi izziv, za katerega je na voljo 20,7 milijona evrov.

Cilj: vključiti vsaj 1.240 brezposelnih

V program Prvi izziv se bodo lahko vključili brezposelni, stari med 15 in 29 let, ki so vsaj tri mesece prijavljeni na zavodu za zaposlovanje.

Cilj programa je, da bi se vanj vključilo vsaj 1.240 brezposelnih. Ti bi nato 15 mesecev imeli subvencionirano zaposlitev pri podjetjih. Še eden izmed ciljev je, da bi se 30 odstotkov teh subvencioniranih zaposlitev ohranilo še leto dni po koncu subvencioniranega obdobja.

Letos bo na voljo še denar za usposabljanje na delovnem mestu

Decembra naj bi ministrstvo za delo odprlo še en program, in sicer Usposabljanje na delovnem mestu. Ta bo namenjen starejšim od 50 let, dolgotrajno brezposelnim in brezposelnim z nizko izobrazbo. Kot pa dodajajo na ministrstvu, bo nekaj denarja v okviru programa namenjenega tudi brezposelnim, starim do 29 let.

Več razpisov bo v začetku leta 2016

Sicer pa bo večina razpisov za zaposlovanje odprta šele prihodnje leto. Že na začetku leta bo objavljen razpis Spodbujanje zaposlovanja. Ta bo namenjen brezposelnim, starejšim od 50 let, osebam z nizko izobrazbo, dolgotrajno brezposelnim in drugim morebitnim ranljivim skupinam (osebe v postopku izgubljanja zaposlitve in podobno).

V začetku prihodnjega leta se bodo začeli tudi programi neformalnega izobraževanja in usposabljanja za poklice, po katerih povprašujejo delodajalci in ki bodo oblikovani v skladu z njihovimi aktualnimi potrebami. Namen tega programa bo povečanje zaposljivosti z dvigom usposobljenosti in ključnih kompetenc za brezposelne, namenjen pa bo iskalcem zaposlitve, brezposelnim, še zlasti brezposelnim, starejšim od 50 let, osebam z nizko izobrazbo, dolgotrajno brezposelnim, poseben del pa tudi mladim brezposelnim.

Ministrstvo za delo v načrtu 2016-2020 predvideva, da bo za aktivno politiko zaposlovanja letno namenjenih okvirno sto milijonov evrov.

Prihajajo nekatere spremembe pravil

Pri razpisih se napoveduje nekaj novih pravil. Napoveduje se delitev razpisanega denarja na vzhodno in zahodno kohezijsko regijo. Delitev ni povezana s sedežem delodajalca, ampak z naslovom stalnega prebivališča brezposelne osebe. Še druga novost pa je, da boste podjetja, če boste želela imeti subvencionirano zaposlitev, prosto delovno mesto morala objaviti pri zavodu. Vseeno pa boste lahko za to delovno mesto predlagala svoje kandidate, za katere veste, da sodijo v ciljno skupino brezposelnih.

Nazaj