Do podjetniških izkušenj tudi prek evropskega programa izmenjave podjetnikov

Do podjetniških izkušenj tudi prek evropskega programa izmenjave podjetnikov

Do podjetniških izkušenj tudi prek evropskega programa izmenjave podjetnikov

04. 03. 2010

Tehnološki park Ljubljana je pridobil status posredniške organizacije za izvajanje evropskega programa izmenjave podjetnikov – Program Erasmus za mlade podjetnike.

Tehnološki park Ljubljana je pridobil status posredniške organizacije za izvajanje evropskega programa izmenjave podjetnikov – Program Erasmus za mlade podjetnike.

Program Erasmus za mlade podjetnike je nov program mobilnosti, ki se pilotno izvaja komaj leto dni. V tem obdobju se je v program prijavilo več kot 1.800 mladih podjetnikov, z željo po pridobitvi potrebnih podjetniških izkušenj v drugi evropski državi. Do konca junija 2010 se pričakuje skoraj 500 uspešno izvedenih izmenjav podjetnikov. Največ, skoraj polovica (45 %), mladih podjetnikov, ki si želijo s takšno izmenjavo pridobiti podjetniške izkušnje prihaja iz Italije in Španije. Najbolj zaželena država v kateri bi podjetniki želeli pridobiti izkušnje pa je Velika Britanija. Na ravni programa se je izkazalo, da si mladi podjetniki najbolj želijo pridobiti izkušnje z naslednjih področij: promocija / mediji (16 %), informacijske tehnologije (10 %) in izobraževanje (9 %). Povprečna izmenjava podjetnikov traja od dveh do treh mesecev.

Tehnološki park Ljubljana se je v letošnjem letu vključi v Program Erasmus za mlade podjetnike v okviru konzorcija EXE-MORE, ki ga sestavlja konzorcij devetih partnerjev iz osmih držav (Danske, Španije, Francije, Madžarske, Italije, Slovenije, Portugalske in Bolgarije). Konzorcij namerava izvesti 50 podjetniških izmenjav do junija 2011.

Program Erasmus za mlade podjetnike spodbuja podjetništvo in konkurenčnost, internacionalizacijo ter rast novoustvarjenih podjetij in uveljavljenih malih in srednje velikih podjetij v Evropski uniji. Program novim podjetnikom pomaga pridobiti potrebne veščine, da svojo dejavnost razširijo v druge evropske države. Novi podjetniki imajo priložnost, da največ 6 mesecev delajo z izkušenim podjetnikom v njegovem podjetju v drugi državi Evropske unije.

Podjetnik bo tako pridobil potrebno znanje za ustanovitev novih podjetij za upravljanje malih in srednje velikih podjetij na naslednjih področjih:

  • glavni dejavniki uspeha,
  • učinkovito načrtovanje,
  • finančno in operativno upravljanje,
  • razvoj inovativnih izdelkov in storitev,
  • uspešna praksa prodaje in trženja.

Novi podjetnik in izkušeni podjetnik gostitelj lahko organizirata izmenjavo s pomočjo najbližje posredniške organizacije, sedaj tudi prek Tehnološkega parka Ljubljana. Celotni seznam posredniških organizacij – ki vključuje tudi nove sodelujoče države Češko republiko, Dansko, Latvijo, Nizozemsko in Slovenijo – je dosegljiv na naslednji povezavi: www.erasmus-entrepreneurs.eu.

Dodatne informacije o Programu Erasmus za mlade podjetnike:

V Sloveniji so status posredniške organizacije pridobili:

- Univerza na Primorskem, Znanstveno-raziskovalno središče Koper

- GEA College

- Regionalni razvojni center Koper

- Zavod Avantis

- Tehnološki park Ljubljana

Zgodbe podjetnikov, ki so sodelovali v Programu so dosegljive na tej povezavi.

Zanimivi statistični podatki o Programu so dosegljivi tukaj.

Dodatne informacije: Tehnološki park Ljubljana, Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Kontaktna oseba: Kristina Ober, Tel: (01) 620 34 00, E-pošta: kristina.ober@tp-lj.si, Spletna stran: www.tp-lj.si.

Nazaj