Slovenija naj bi do leta 2030 postala eno najbolj privlačnih okolij za startup podjetja

Slovenija naj bi do leta 2030 postala eno najbolj privlačnih okolij za startup podjetja

31. 05. 2024

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: STA, 14. 5. 2024, www.sta.si

Na startup in tehnološki konferenci Podim, ki se je 14. maja 2024 začela v Mariboru, so predstavili izhodišča za slovensko startup strategijo. Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevža Frangeža želi Slovenija do leta 2030 doseči preboj med najbolj privlačna okolja za startup podjetja.

Osnutek strategije so 14. maja 2024 objavili na spletu in do 7. junija zbirajo pripombe nanj. "Prepričani smo, da je to pravilna smer. Želimo si pridobiti močan javni odziv, da do konca poletja pripravimo dokončno gradivo," je povedal Frangež.

Na ministrstvu izpostavljajo, da Slovenija trenutno po ključnih kazalnikih, ki merijo prijaznost podjetniškega okolja za startup podjetja, zaostaja za evropskim povprečjem, saj dosega le 23 odstotkov realizacije startup standardov European Startup Nations Alliance (ESNA).

Da bi to spremenili, so v sodelovanju z iniciativo Startup Slovenija ter aktivnimi deležniki slovenskega startup ekosistema pripravili izhodišča, ki vključuje analizo stanja in pregled dobrih praks najboljših startup ekosistemov, vizijo s cilji za slovenski startup ekosistem do leta 2030 ter predloge ukrepov na podlagi petih strateških pobud za dosego teh ciljev.

Do leta 2030 želijo tako doseči desetkrat več investicij v startupe. Med cilji je, da v Sloveniji ustvarimo vsaj 476 startupov na milijon prebivalcev, kar je dvakrat bolje kot danes, ter da so slovenska startup in scaleup podjetja vsaj povprečno uspešna pri črpanju sredstev programov Evropskega sveta za inovacije (EIC).

Med predlaganimi ukrepi za izboljšanje podpornega okolja so izboljšanje dostopa do nepovratnih sredstev in posojil ter razvoj mreže inkubatorjev in tehnoloških parkov za razvoj podjetništva. Med drugim napovedujejo tudi mehanizem za privabljanje tujih visokotehnoloških talentov (startup viza), spodbude za investiranje zasebnikov in pokojninskih skladov v tvegan kapital, privlačen model opcijskega nagrajevanja zaposlenih in novo obliko pravne organiziranosti zagonskih podjetij - ideja vitke delniške družbe.

Več o tem

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj