HORUS in ADRASTOS 2023 - letos prvič podelitev nagrad za družbeno odgovornost tudi mladim

HORUS in ADRASTOS 2023 - letos prvič podelitev nagrad za družbeno odgovornost tudi mladim

28. 11. 2023

Vir in informacije: Inštitut za razvoj družbene odgovornosti (IRDO), 21. 11. 2023, www.irdo.si

Na 15. razpis za Slovensko nagrado za družbeno odgovornost Horus 2023 je prispelo 15 vlog, na 1. razpis za Slovensko mladinsko nagrado za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj ADRASTOS 2023 pa 8 vlog. Finalisti bodo znani 1. decembra, zmagovalci pa 14. decembra 2023.

Sestala se je komisija za odpiranje prijav, prispelih na 15. razpis za HORUS 2023 - Slovensko nagrado za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj, in na 1. razpis za ADRASTOS 2023 - Slovensko mladinsko nagrado za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj. Ocenjevanje bo od 22. novembra potekalo v dveh krogih, za uvrstitev med finaliste morajo kandidati zbrati vsaj 51 % vseh možnih točk. Če jih ne zberejo, niso upravičeni do priznanja oz. nagrade, ne glede na število kandidatov v kategoriji. 1. decembra bodo znani finalisti, podelitev nagrad in priznanj pa bo 14. decembra 2023 v Ljubljani. Razpis za nagrado Horus je letos objavljen petnajstič zapored, razpis za nagrado Adrastos za mlade pa prvič. Skupaj je na oba razpisa prispelo 23 vlog.

Horus je bog, ki predstavlja višjo zavest planeta Zemlje in je odgovoren za razvoj človeštva, zato so ga organizatorji izbrali kot simbol slovenske nagrade za družbeno odgovornost. Ime Adrastos za nagrado pa so izbrali mladi. V mitoloških zapisih iz Antične Grčije lahko najdemo lik Adrastosa v različnih zgodbah in interpretacijah. V eni izmed zgodb Adrastos kot kralj Argosa ni klonil in pobegnil v vojni Sedmerice proti Tebam, ampak je skupnost Argosa odrešil hudih in temačnih časov. Tako se je v zgodovini uveljavil kot lik osebnosti, ki se tudi v najtežjih trenutkih ne umakne z begom.

Glavni namen razpisov HORUS in ADRASTOS, ki ju organizira IRDO - inštitut za razvoj družbene odgovornosti v sodelovanju s številnimi podpornimi partnerji, je prepoznati in nagraditi celovite pristope pravnih oseb in posameznikov, pa tudi mladih, pri upravljanju svojih vplivov na okolje, družbo in gospodarstvo. Letošnja novost je nagrada za mlade Adrastos, ki je nastala na pobudo mladih. Organizatorji so se odločili, da letos z namenom mreženja mladih, podjetij in posameznikov obe nagradi podelijo skupaj, na slavnostni podelitvi, ki bo 14. decembra 2023 potekala v Ljubljani.

30. novembra inštitut IRDO prične z novim, 15-dnevnim brezplačnim usposabljanjem Zeleni model M Slovenija - Trajnostno podjetništvo za mlade. Vabijo vse mlade od 15. do 29. let, da se vključijo v to spletno usposabljanje in tako pridobijo nujno potrebne kompetence za zeleni prehod. Več informacij je dosegljivih na spletnem mestu inštituta IRDO.

Več o tem si lahko preberete v sporočilu za javnost.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj