Delodajalci podpirajo delo na domu, sindikati pa pri tem opozarjajo na številne pasti

Delodajalci podpirajo delo na domu, sindikati pa pri tem opozarjajo na številne pasti

08. 08. 2023

Vir in informacije: MMC RTV SLO, 29. 7. 2023, www.rtvslo.si

Predlog nove ureditve dela na domu

Epidemija covida-19 je povečala obseg dela od doma. Trenutno naj bi od doma delalo več kot 43 tisoč zaposlenih. Predlog novele zakona o delovnih razmerjih delo na domu dopolnjuje tako, da ga bo mogoče odrediti z aneksom k pogodbi o zaposlitvi.

V Sloveniji evidenco o delu od doma vodi inšpektorat za delo. Po njihovih podatkih je bilo v predkoronskem letu 2019 za delo na daljavo prijavljenih 2037 delavcev, leta 2021 217.428 delavcev, lani 121.981, letos pa do 20. julija 43.772 zaposlenih.

Leta 2022 je največ zaposlenih od doma delalo januarja, ko je bila na pohodu koronavirusna različica omikron, in sicer 39.304. Tudi letos je bilo največ prijav januarja, 13.546.

Delo na domu z aneksom k zaposlitvi

Delodajalci morajo z zaposlenimi, ki delajo na daljavo, skladno z zakonom o delovnih razmerjih skleniti pogodbo o delu na domu, in to ne glede na to, ali gre za novo zaposlitev ali ne, ter v njej določiti pravice, obveznosti in pogoje, ki so odvisni od narave dela na domu.

Predlog novele zakona, ki je bil julija v javni obravnavi, veljavno ureditev instituta dela na domu dopolnjuje tako, da ga bo mogoče odrediti z aneksom k pogodbi o zaposlitvi, delodajalec pa se bo moral v primeru, da bo delavec zaradi potreb usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja zahteval delo na domu, odzvati in podati razloge za morebitno zavrnitev.

Več o tem

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj