Mednarodne povezave za startupe na Goriškem - izmenjava dobrih praks s podpornim okoljem Norveške

Mednarodne povezave za startupe na Goriškem - izmenjava dobrih praks s podpornim okoljem Norveške

12. 06. 2023

Vir in informacije: Primorski tehnološki park, 1. 6. 2023, www.primorski-tp.si

Primorski tehnološki park je med 30. najem in 1. junijem 2023 organiziral izmenjavo dobrih praks z najuspešnejšimi startup ekosistemi na Norveškem. Osredotočili so se na dve ključni temi: kako startupom zagotoviti najboljše razmere za razvoj in kako učitelje opolnomočiti, da na najbolj sodoben način vzgajajo kompetenco podjetnosti. Z norveškimi strokovnjaki so se srečali tudi odločevalci iz podpornih inštitucij na Goriškem in z njimi delali na temah zelene specializacije regije. Dogajanje se je zaključilo na večernem letnem srečanju podjetniške skupnosti Primorskega tehnološkega parka PTP Day. Takrat so podjetjem, ki so dosegla pomembne mejnike v razvoju, podelili posebne plakete. Dogodek se je odvijal v luči prizadevanj Primorskega tehnološkega parka, da bi goriška regija postalo eno najbolj privlačnih poslovnih okolij v Srednji Evropi.

Specializacija startup ekosistemov

Primorski tehnološki park je leta 2022 pričel s prakso povezovanja z najboljšimi startup okolji iz tujine in deljenja znanja z deležniki goriškega podpornega okolja. Letos so se na poglobljeni delavnici 1. junija 2023 v Xcentru posvetili zelenemu gospodarstvu kot prioriteti v prihodnosti.

Na Goriškem namreč poteka več iniciativ in projektov na temo zelenih tehnologij: od Vodikove doline Severnega Jadrana do Centra zelenih tehnologij. Specializacija Goriške regije za področje zelenih tehnologij je velika priložnost, kjer lahko znatno prispevajo tudi podporne institucije. Na delavnici so gostje predstavili svoje izkušnje, kako so mesto Hamar kot majhno središče na Norveškem, postavili na zemljevid vodilnih ekosistemov za VR in AR tehnologijah.

Udeleženci, odločevalci v goriških institucijah podpornega okolja, so ugotavljali, kako se povezati na področju zelenih tehnologij, kakšna je lahko vloga različnih institucij, kje je regija v tem trenutku in kaj naj bodo naslednji koraki, da bi Goriška postala prepoznavna na izbrani tematiki specializacije. Pogovor je moderiral David Pitschmann iz Lake Science and Technology parka v Celovcu, ki ima prav tako bogate izkušnje s področja specializiranih podjetniških ekosistemov. Na srečanju sta aktivno sodelovala tudi namestnik norveškega ambasadorja Herman Baskår in sodelavka ambasade Timea Ruzsbaczky, ki sta se v nadaljevanju srečala s podžupanom Mestne Občine Nova Gorica Markom Tribušonom.

Več o tem

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj