105 milijonov evrov - to je človekoljubni potencial slovenske družbe

105 milijonov evrov - to je človekoljubni potencial slovenske družbe

07. 02. 2023

Vir in informacije: IPPR agencija za komuniciranje, www.ippr.si

Rraziskave kažejo, da bi z ustrezno motivacijo državljani Slovenije donirali več - več kot dvakrat toliko, kot prispevajo trenutno. Poleg tega so podjetja začela delovati odgovorno in trajnostno, pri tem pa jih motivirajo vse bolj ozaveščeni zaposleni, vlagatelji in potrošniki. Kljub temu strokovnjaki opozarjajo, da še vedno obstajajo različne mehke, davčne in pravne ovire, ki otežujejo poln razvoj ogromnega človekoljubnega potenciala naše države. To so zaključki raziskav, ki so jih izvedli v Social Impact Alliance for Central & Eastern Europe v letu 2022.

Ukrepi, ki jih sprejemajo vlade in javna uprava, so nujni za gradnjo podpornega ekosistema družbenega vpliva, vendar so podjetja tista, ki imajo največjo gonilno silo za spremembe, meni 6 od 10 prebivalcev držav srednje in vzhodne Evrope. Izdelke in storitve, ki jih ponujajo družbeno odgovorne blagovne znamke, je izbralo že 44 % Slovencev, 35 % jih je že pripravljenih zanje plačati več. To so zaključki raziskave z naslovom: »Filantropija v Srednji in Vzhodni Evropi (CEE) 2022«, ki so jo med prebivalci Slovenije, Bolgarije, Hrvaške, Estonije, Latvije, Litve in Romunije junija 2022 izvedli v Social Impact Alliance for Central & Eastern Europe. Ista raziskava kaže, da čeprav Slovenci človekoljubnim dejavnostim trenutno namenimo 41 milijonov evrov, je naš potencial veliko večji - 105 milijonov evrov.

Več informacij o človekoljubnem potencialu Slovencev, ovirah, ki so jih navedli predstavniki 23 skrbno izbranih akterjev v slovenski družbi, in njihovih priporočilih najdete tukaj.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj