Možnosti spletne prodaje v Mehiki

Možnosti spletne prodaje v Mehiki

10. 05. 2022

Vir in informacije: Izvozno okno, 3. 5. 2022, www.izvoznookno.si

Spletna prodaja v Mehiki v številkah

Spletna maloprodajna vrednost se je v letu 2021 v Mehiki povečala za 10 % in dosegla 390 mlrd MXN, ali približno 18,13 mlrd EUR.

Analitiki napovedujejo, da naj bi spletna maloprodaja v prihodnjih 5 letih rasla po 11 % povprečni letni stopnji (oziroma 7 % ob predpostavki nespremenjenih cen) ter v letu 2026 dosegla vrednost 665 mlrd MXN ali približno 30,91 mlrd EUR.

Tržni deleži

Tržni delež trgovcev, ki prodajajo prek spletnih tržnic, kot so Amazon.com, eBay.com in Walmart.com (3rd Party Merchants), je bil v letu največji na mehiškem trgu in je dosegel skoraj 30 %.

Značilnosti spletne prodaje v Mehiki

Glede na študijo Mehiškega združenja za spletno prodajo (AMVO) spletna trgovina v Mehiki hitro raste. Mehika je država z rastočim gospodarstvom in naraščajočim srednjim razredom, kar je privedlo do povečanja spletne porabe v zadnjih letih. Poleg COVID-19 so imeli velik vpliv na povečanje prodaje letni prodajni dogodki, kot je »Hot Sale« (dogodek, ki ga je uvedlo združenje AMVO že leta 2014). Hot Sale 2020, ki je potekal med 22. majem in 1. junijem, je bil izjemno uspešen. Po podatkih AMVO je pri prodaji sodelovalo 12,3 mio potrošnikov, od tega 7,1 mio novih. Tudi druga nakupovalna promocijska obdobja, vključno z El Buen Fin, so se izkazala za uspešna pri privabljanju Mehičanov k spletnemu nakupovanju.

Po pandemiji Covid-19 tudi vse več mehiških podjetij, tako velikih kot MSP, svojim strankam ponuja možnosti spletnega nakupovanja, kot del njihovega poslovnega modela.

Ključni dejavniki spletne prodaje v Mehiki

Prodaja prek spleta predstavlja odlično priložnost za podjetja vseh velikosti, da dosežejo širše skupino potrošnikov in povečajo svojo prodajo. Pri tem je potrebno upoštevati nekaj ključnih dejavnikov spletne prodaje:

  • Obnašanje potrošnikov

Obstaja več razlogov, zakaj se potrošniki odločijo za spletno nakupovanje in ne za nakupovanje v fizičnih trgovinah. Ena najpogostejših motivacij je udobje. Spletno nakupovanje je za nakupovalce v Mehiki veliko enostavnejša in bolj priročna izkušnja, ki jo lahko opravijo povsod, kjer je internetna povezava, hkrati pa je veliko hitrejše in varnejše kot nakupovanje v fizični trgovini, še posebej je to veljalo med pandemijo Covid-19. Poleg tega mnogi potrošniki cenijo, da lahko primerjajo cene in ocene izdelkov iz udobja svojih domov.

Za uspešno spletno prodajo v Mehiki je smiselno razmisliti o izvajanju različnih marketinških strategij za privabljanje kupcev ter uporabo družbenih omrežij.

  • Ustrezna logistična infrastruktura

Za uspešno spletno trgovino v Mehiki je nujna vzpostavitev trdne logistične infrastrukture, saj je dostava v Mehiki lahko velik izziv.

Mehika je geografsko velika, z dolgo obalo in številnimi gorskimi območji, zaradi česar je prevoz pogosto otežen. Zaradi pomanjkanja asfaltiranih cest v nekaterih delih države je prevoz počasen in drag. Pristanišča v državi so pogosto preobremenjena, kar lahko povzroči zamude pri pošiljkah.

Z vidika logistike je zelo pomembna uporaba standardizirane črtne kode, ki bo olajšala tranzit, shranjevanje in katalogizacijo izdelkov.

  • Pravni vidiki e-trgovine v Mehiki

V Mehiki obstaja nekaj zakonov, ki urejajo spletno prodajo.

Zakon o varstvu potrošnikov na primer od podjetij zahteva, da spletni ponudniki potrošnikom zagotovijo določene informacije, kot so politika vračila kupnine, roki dostave in kontaktni podatki.

Poleg tega morajo podjetja pri spletni prodaji spoštovati davčno zakonodajo. Izdelki, ki se prodajajo na spletu, so obdavčeni z davkom na dodano vrednost (DDV), ki trenutno znaša 16 %.

Druga zakonska zahteva, ki jo je potrebno upoštevati, če želimo svoje izdelke prodajati na spletnih tržnicah, kot sta Mercado Libre ali Amazon, je standardizirana črtna koda.

Pomembno je tudi zaščititi intelektualno lastnino pri spletni prodaji. To vključuje blagovne znamke, patente in avtorske pravice. Brez ustrezne zaščite namreč obstaja tveganje za kopiranje ali ponarejevanje izdelkov.

Možnosti spletne prodaje v Mehiki

  • Prodaja preko lastne spletne platforme

Je cenovno ugodna rešitev, dokaj enostavna za uporabo. Z lastno spletno trgovino imamo popoln nadzor nad trgovino, njenim videzom in delovanjem.

Lastna spletna trgovina pa ima tudi svoje slabosti. Ponudnik je sam odgovoren za vzdrževanje in posodabljanje trgovine, s čimer je lahko veliko dela, še posebej, če nismo tehnično podkovani.

  • Spletne tržnice ali marketplaces

Pri prodaji preko spletnih tržnic ne potrebujemo lastne spletne trgovine. Ena največjih prednosti uporabe takšnega načina spletne prodaje pa je, da ni treba ustvarjati in vzdrževati lastnega spletnega mesta, kar lahko prihrani veliko časa in denarja. Prav tako pa obstaja velika verjetnost, da bo naše izdelke videlo veliko število potencialnih strank.

A pri takšnem načinu spletne prodaje imamo manj nadzora nad našo trgovino. Potrebno je tudi plačati provizijo za vsako prodajo. Obstaja pa tudi velika verjetnost, da je na eni spletni platformi več konkurentov, ki ponujajo podobne izdelke, kar lahko oteži diferenciacijo in prepoznavnost naših izdelkov.

Med najbolj popularne spletne tržnice (marketplaces) v Mehiki spadajo MercadoLibre, Amazon in Linio.

Katera je najboljša možnost za spletno prodajo v Mehiki? Odgovor na to vprašanje je odvisen od specifike podjetja, njegovih ciljev in potreb. Če želimo prodajati na spletu, ne da bi vlagali v lastno spletno mesto ali trgovino, potem je spletna prodaja preko spletnih tržnic verjetno najboljša možnost. Če pa želimo imeti popoln nadzor nad svojo trgovino in lahko ustvarimo zaprt ekosistem, ki nadzoruje celotno nakupovalno izkušnjo strank, potem je lastna spletna trgovina prava izbira.

Viri: Factiva, CE NAFTA, Euromonitor International

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj