Čezmejna e-trgovina - nova oblika kitajske zunanje trgovine

Čezmejna e-trgovina - nova oblika kitajske zunanje trgovine

15. 03. 2022

Vir in informacije: Izvozno okno, 18. 1. 2022, www.izvoznookno.si

Čezmejna spletna prodaja je postala pomembna gonilna sila za stabilizacijo kitajske zunanje trgovine in je imela pozitivno vlogo pri pomoči malim in srednje velikim podjetjem, da se zavarujejo pred negativnim vplivom pandemije COVID-19.

Po podatkih kitajske Generalne carinske uprave je uvoz in izvoz kitajske čezmejne spletne trgovine leta 2021 dosegel 311,5 mlrd USD, kar je 15 % več kot v enakem obdobju lani. Izvoz spletne trgovine se je lani na letni ravni povečal za 24,5 %.

Čezmejna spletna trgovina je nova oblika zunanje trgovine, ki beleži visoko rast. V času epidemije COVID-19 je v celoti izkoristila svoje prednosti pri spletnem trgovanju in brezkontaktni dostavi.

Čezmejna spletna trgovina bo imela tudi večjo vlogo pri spodbujanju razvoja zunanje trgovine v obdobju 14. petletnega načrta Kitajske v obdobju 2021-2025.

Digitalna preobrazba se je pokazala kot ključna pot za ublažitev vpliva pandemije na tradicionalno trgovino, pri čemer vse več podjetij pripisuje velik pomen čezmejni spletni trgovini, saj postaja pomemben kanal za zunanjetrgovinska podjetja, ki želijo prodreti na nove trge.

Čezmejna spletna trgovina odpravlja časovne in geografske ovire ter izboljšuje zmogljivosti digitalnega upravljanja podjetij.

"Digitalna orodja in digitalna preobrazba so ključni dejavniki za preživetje in uspeh globalnih, mikro, malih in srednje velikih podjetij v nepredvidljivem obdobju COVID-19," je dejala Diane Wang, ustanoviteljica, predsednica in izvršna direktorica DHgate.com, vodilne čezmejne B2B platforme za spletno trgovino.

Glede na odpornost kitajske dobavne verige je DHgate globalnim podjetjem omogočila nekatere zmogljivosti, kot so večji pretok podatkov, globlje razumevanje povpraševanja strank in bolj prilagojen portfelj izdelkov, ki jim pomaga pri uspehu v zahtevnem poslovnem okolju. Statistični podatki iz DHgate so pokazali, da preko DHGate platforme največ kitajskega blaga uvažajo ZDA, Združeno kraljestvo, Avstralija, Kanada in Francija. Na DHGate platformi so v letu 2021 beležili povečano povpraševanje po izdelkih za dom. Povečalo pa se je tudi povpraševanje po gospodinjskih aparatih, potrošni elektroniki, oblačilih, igračah in športnih oblačilih.

B2B kupci dajejo prednost spletnemu nakupovanju prek videoposnetkov v živo. Najbolj prodajani izdelki za B2B kupce med predvajanjem v živo vključujejo mobilne dodatke, igrače, darila in različne digitalne izdelke.

Čezmejna spletna trgovina je v obdobju pandemije postala pomemben kanal za zunanjo trgovino Kitajske. Izbruh pandemije je predstavljal izziv za logistiko in distribucijo, zato so si kitajska podjetja za čezmejno spletno trgovino prizadevala zagotoviti pravočasno dostavo blaga prek čarterskih letov in čezmorskih skladišč.

Predvajanje v živo, ki potrošnikom pri nakupovanju ponuja podrobne informacije o izdelkih, je zelo priljubljena storitev med mlajšo generacijo. Ta trend bo povzročil, da se bo v prihodnje vse več čezmejnih spletnih trgovcev na drobno povezalo s platformami za predvajanje v živo.

Viri: Factiva, China Daily

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT

Poglejte si tudi E-izvoz

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj