Nova pravila za vstop v Avstrijo

Nova pravila za vstop v Avstrijo

21. 12. 2021

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 20. 12. 2021

Vstop v Avstrijo

Pozor: S 20. 12. 2021 veljajo zaostreni pogoji za vstop v Avstrijo: Brez obvezne karantene bodo lahko vstopili le cepljeni proti COVIDU-19 ali preboleli, ki bodo ob tem morali predložiti še negativen test PCR ali potrdilo o prejemu poživitvenega odmerka. Izjema velja npr. za dnevne migrante, ki morajo še naprej izpolnjevati pogoj PCT (3G) - prebolel, cepljen, testiran.

Za osebe, ki so bile cepljene oz. ki so prebolele COVID-19, je vstop v Avstrijo dovoljen. Velja:

 • Kot potrdilo o cepljenju se priznavajo uradni dokumenti v nemškem (Ärtztl. Zeugnis) ali angleškem jeziku (Health certificate) ali rumena izkaznica cepljenj, v katero je vnešeno cepljenje. Kot dokaz o cepljenju se upošteva tudi dokument izdan v nemščini ali angleščini (npr. rumena izkaznica za cepljenje) o cepljenju, ki ga je odobrila EMA ali je uspešno opravil postopek EUL WHO. Avstrija priznava cepiva proizvajalcev BionTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna in Sinopharm.
 • Kot potrdilo o preboleli bolezni COVID-19 se upoštevajo uradna ali zdravniška potrdila (npr. odločba o karanteni oz. izolaciji) v nemškem ali angleškem jeziku, da je oseba v preteklih 6 mesecih prebolela infekcijo z virusom SARS-CoV-2.
 • Več informacij najdete na uradni spletni strani.

Dodatno je za vstop v Avstrijo potreben:

 • PCR test, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa ALI
 • potrdilo o 3. cepljenju ("Booster").

Ljudje brez PCR testa ali "Booster" cepljenja so predmet registracije (elektronska registracija Pre-Travel-Clearance) in se morajo držati domače karantene, dokler se ne prikaže negativen rezultat PCR testa. Karantena traja 10 dni, predčasno se lahko prekine z nagativnim testom do 5. dne dalje.

Nosečnice in osebe, ki se zaradi zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti, so izvzete iz zahtev 2-G in dodatnega PCR testa ali obnovitvenega cepljenja. Razlog za izjemo je treba dokazati z zdravniškim spričevalom. Todo za otroke veljajo tudi posebna pravila: prosto do 12. leta, nato velja šolski test.

Naslednje skupine lahko še vedno vstopijo v državo brez kakršnih koli pogojev (dokazilo PCT ni potrebno):

 • tranzitni potniki ali prehod skozi Avstrijo brez postanka,
 • izključno zaradi nujnih razlogov oskrbe živali ali v posameznih primerih zaradi kmetijskih in gozdarskih ukrepov,
 • osebe, odgovorne za vzdrževanje tovornega in potniškega prometa - to so tudi vozniki tovornjakov, ki se z osebnim avtomobilom pripeljejo do delodajalca v Avstrijo.

Pozor: Za te skupine so potrebna ustrezna dokazila, da lahko vstopijo v Avstrijo brez zahteve po testu / karantene - (npr. za tranzitna dokazila, da potujete samo skozi Avstrijo, za tovorni promet, tovorne dokumente itd.).

"Pendlerji"

Za osebe, ki redno prehajajo mejo v Avstrijo ali iz Avstrije v Slovenijo zaradi dela, izobraževanja, zaradi družinskih zadev ali zaradi obiska življenjskega partnerja, veljajo zgoraj navedena pravila, vendar zadošča pri njih tudi negativni rezultat hitri antigenskega testa, ki je lahko star največ 24 ur. Prav tako za to skupino veljajo zgoraj omenjena dokazila o cepljenju oz. prebolelosti.

Predpisi veljajo za osebe, ki redno prehajajo mejo med Avstrijo in Slovenijo. Za osebe iz te skupine iz drugih držav veljajo eventualno drugi predpisi.

Med "pendlerje" sodijo sledeče skupine:

 • delovni migranti (dnevno, tedensko, vsaj 1x na mesec) – Pozor: za voznike za tovorni promet, ki prestopajo mejo z osebnim vozilom na poti do delodajalca v Avstriji, veljajo zgoraj navedene izjeme za tovorni promet.
 • šolarji, dijaki in študenti
 • osebe, ki redno obiskujejo družinske člane ali življenjskega partnerja.

Vstop v Slovenijo

Od 15. 07. 2021 veljajo novi pogoji za vstop v Slovenijo. Za vstop v Slovenijo brez karantene postavlja PCT pogoj (preboleli, cepljeni, testirani). Prav tako pa je kot pogoj veljavno tudi EU digitalno COVID potrdilo s QR kodo. Kdor ustreznega potrdila ne bo mogel predložiti, bo napoten v 10 dnevno karanteno, ki jo bo pa možno prekiniti po 5ih dneh z negativnim PCR testom.

Veljajo konkretno sledeča potrdila:

 1. negativni rezultat PCR-testa na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa;
 2. negativni rezultat hitrega antigenskega testa, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa (v nadaljnjem besedilu: test HAG) - test za samotestiranje ne velja kot dokazilo;
 3. dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen, če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev (v nadaljnjem besedilu: potrdilo o prebolelosti);
 4. dokazilo o cepljenju zoper COVID-19 (v nadaljnjem besedilu: potrdilo o cepljenju), s katerim dokazuje, da je preteklo od prejema:
 • drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer najmanj sedem dni,
 • drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni,
 • prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni,
 • odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag najmanj 14 dni,
 • prvega odmerka cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca najmanj 21 dni,
 • drugega odmerka cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology preteklo najmanj 14 dni,
 • drugega odmerka cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali
 • drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni;
 1. potrdilo o prebolelosti in dokazilo, da je bila v obdobju do največ osem mesecev od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma začetka simptomov cepljena z enim odmerkom cepiva iz prejšnje točke, pri čemer se zaščita vzpostavi z dnem cepljenja;
 2. evropsko digitalno COVID potrdilo v digitalni ali papirni obliki, opremljeno s QR kodo, ki vsebuje podatke o negativnem rezultatu testa PCR ali testa HAG, potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike (v nadaljnjem besedilu: EU DCP);
 3. digitalno COVID potrdilo tretje države v digitalni ali papirni obliki, opremljeno s QR kodo, ki vsebuje vsaj enake podatke kot EU DCP in ga je pristojni zdravstveni organ tretje države izdal v angleškem jeziku (v nadaljnjem besedilu: DCP tretje države).

Izjeme za prestop brez karantene veljajo za:

 • otroke do 12 let starosti,
 • osebe, ki prevažajo otroke do 15 let starosti in ki se tekom 2 ur spet vrnejo čez mejo
 • dvolastnike ali najemnike zemljišč v obmejnem območju,
 • delovne migrante, ki živijo blizu meje (10 km zračne poti) in ki se vrnejo tekom 5 dni
 • mednarodni transport ter
 • tranzit.

Testiranje

Avstrija: 

Slovenija:

Dodatne informacije: Slovenska gospodarska zveza

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj