Gospodarske napovedi v ZDA za leto 2021

Gospodarske napovedi v ZDA za leto 2021

02. 03. 2021

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 12. 2. 2021, Avtor: Jurček Žmauc, Slovenian American Business Association

Virus COVID-19 ostaja prevladujoči vpliv na ameriško gospodarstvo še vsaj v bližnji prihodnosti, skoraj gotovo za celo leto 2021. Ameriško gospodarstvo je v četrto četrtletje 2020 vstopilo z močnim zagonom. Kljub naraščajočim stopnjam okužb s COVID-19 v tem obdobju se zdi, da je gospodarska aktivnost na splošno ostala pozitivna.

Ameriško ministrstvo za trgovino (The U.S. Department of Commerce) je 28. januarja objavilo svojo prvo oceno bruto domačega proizvoda (BDP) v četrtem četrtletju 2020, ki je najobsežnejše merilo celotne gospodarske aktivnosti v ZDA. Ocena, ki je blizu napovedim, kaže, da se je realni BDP ZDA v četrtem četrtletju močno povečal na letni ravni, in sicer 5,5 %, tako je celoletno krčenje za leto 2020 ostalo na 3,5 %. Tako se kažejo napovedi, da je po padcu pandemije aprila 2020 gospodarstvo okrevalo hitreje od pričakovanega.

V naslednjih mesecih 2021 bi lahko gospodarstvo v ZDA naglo naraščalo, seveda če bi se virusne razmere umirile in bi se potrošniki počutili dovolj varno za izvedbo dopusta, obiska restavracij, obiskovanja velikih prireditev kot so koncerti ali obisk kinodvoran. Zdi se, da potrošniki imajo finančna sredstva za takšne vrste porabo. Po navedbah Ministrstva za trgovino ZDA so v prvih 11 mesecih leta 2020 potrošniki prihranili 16,4 % razpoložljivega dohodka. To je najvišja stopnja v katerem koli letu, odkar je bila stopnja uvedena leta 1959.

Negotovost seveda ostaja, a optimizem narašča. Predvidevanja ekonomistov, da se bo realni BDP v ZDA leta 2021 povečal za pozitivnih 3,8 % in da bo stopnja brezposelnosti konec leta 2021 5,2 % (v primerjavi s 6,7 % novembra 2020) potrjujejo ta optimizem. Negotovost pa vseeno ostaja velika in je zelo odvisna od novih in nepredvidljivih virusnih stanj.

Slovenian American Business Association - SABA iz Clevelanda med razpoložljivimi viri uporablja tudi Factset in Bloomberg kot neodvisni investicijsko-raziskovalni družbi. Več o delovanju SABA pa na www.sloaba.com.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj