V kratkem na voljo obrazec za subvencioniranje hitrih testov

V kratkem na voljo obrazec za subvencioniranje hitrih testov

12. 01. 2021

Objavljeno: STA, 11. 1. 2021, www.sta.si

Pri Finančni upravi RS (Furs) bo v kratkem na voljo obrazec za pridobitev pomoči za nakup hitrih antigenskih testov na novi koronavirus, ki jo podjetjem ponuja sedmi protikoronski zakon iz lanskega decembra. Obrazec bo predvidoma dostopen v četrtek.

V skladu z zakonom so pravne osebe, ki so organizirane kot gospodarske družbe, samostojni podjetniki posamezniki in zadruge upravičeni do pomoči za izvedbo hitrih testov v višini 40 evrov na zaposlenega na dan oddaje vloge. To je treba vložiti prek Fursovega informacijskega sistema eDavki najpozneje do 30. januarja. Pomoč bo izplačana v enkratnem znesku.

Vlada je subvencioniranje nakupa hitrih testov v sedmi protikoronski zakon vključila s ciljem zagotoviti ustrezno zaščito pred okužbami in širjenjem virusa. Po njenih ocenah bo ponujeni znesek zadoščal za nakup pet testov na zaposlenega.

Dopustno je, da ima upravičenec neporavnane davčne obveznosti v višini do 5000 evrov, če jih zaradi posledic epidemije covida-19 ne more plačevati. V zakonu tudi piše, da lahko odvzem brisa opravlja le zdravstveni delavec oz. druga oseba s kompetencami za odvzem brisa.

Pomoč za nakup hitrih testov in PCR testov se v skladu z zakonom zagotavlja tudi za športnike, ki se udeležujejo uradnih tekmovanj pod okriljem mednarodnih športnih zvez oz. nastopajo na najvišjih ravneh tekmovanj pod okriljem nacionalnih panožnih zvez, ter za njihove trenerje in drugo tekmovalno osebje.

Upravičenci do izplačila te pomoči so nacionalne panožne športne zveze, ki organizirajo tekmovanja oz. se njihovi tekmovalci udeležujejo tekmovanj. Količinske omejitve ni, je pa treba tudi za izplačilo te pomoči preko eDavkov vložiti obrazec najpozneje do konca januarja.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj