V primeru odreditve karantene zaposleni upravičeni do bolniškega nadomestila

V primeru odreditve karantene zaposleni upravičeni do bolniškega nadomestila

25. 02. 2020

11 0
Koristnost članka
11 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: STA, 24. 2. 2020, www.sta.si

Zaposleni, ki se po odredbi zdravnika znajdejo v karanteni, so upravičeni do bolniškega nadomestila. To gre v breme ZZZS. V primeru razglasitve epidemije ali drugačnih izrednih razmer, pa bi več stroškov krila država.

Trenutno so v Sloveniji štiri osebe, ki so v domači karanteni po vrnitvi s križarjenja na Japonskem, kjer je prišlo do izbruha koronavirusa. Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) določa, da bolniku, ki mu zdravnik odredi izolacijo, pripada bolniško nadomestilo v višini 90 odstotkov od osnove v breme ZZZS.

V primeru razglasitve izrednih razmer in bistveno bolj obsežnih ukrepov, pa del financiranja prevzame država. V primeru odrejene karantene večjemu številu ljudi, kot se na primer trenutno dogaja v Italiji, namreč zdravstvena blagajna ne bi zmogla kriti tako velikih stroškov. To je namreč drastičen ukrep, ki je finančno zahteven.

Zakon o nalezljivih boleznih določa, da izredno situacijo, kot je epidemija, razglasi minister za zdravje. V takem primeru na vladi aktivirajo načrt ukrepanja na ravni države.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj