Na voljo enoten spletni register zaščitenih proizvodov

Na voljo enoten spletni register zaščitenih proizvodov

14. 01. 2020

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: STA, 10. 1. 2020, www.sta.si

Evropska komisija je vzpostavila enoten spletni register eAmbrosia, na katerem so zbrana vsa poimenovanja proizvodov, zaščitenih z geografskimi označbami v EU. V registru je tako zbranih 3700 imen že zaščitenih proizvodov ali proizvodov, za katere se države potegujejo za zaščito.

Proizvodi so lahko pri Evropski komisiji zaščiteni z zaščiteno označbo porekla in zaščiteno geografsko označbo, lahko pa so registrirani tudi kot zajamčena tradicionalna posebnost.

Medtem ko so bili prehranski proizvodi, vino in žgane pijače predhodno zbrani v treh različnih registrih, jih je zdaj mogoče najti na enem mestu.

Geografske označbe sicer pravno varujejo več kot 3300 imen proizvodov, skupaj s tistimi, ki se za zaščito še potegujejo, pa jih je v registru 3700.

V registru lahko tako tisti, ki jih to zanima, najdejo tudi 47 zaščitenih slovenskih proizvodov oz. geografskih označb (nekateri so zaščiteni skupaj s Hrvaško), kot so slovenski med, kranjska klobasa, prekmurska gibanica, belokranjska pogača, istrsko oljčno olje, kraški pršut, štajerski hmelj, cviček, brinjevec itd. Slovenija se poteguje še za zaščito slovenske potice in kraške pancete.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj