Novela Zakona o davku na dodano vrednost ZDDV-1L

Novela Zakona o davku na dodano vrednost ZDDV-1L

24. 12. 2019

9 0
Koristnost članka
9 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: Portal FinD-INFO, 5. 12. 2019, www.findinfo.si

Finančna uprava obvešča, da je bil 4. decembra 2019 v Uradnem listu RS št. 72/19 objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o davku na dodano vrednost ZDDV-1 (ZDDV-1L).

V skladu z novelo zakona se uvaja posebna nižja stopnja DDV v višini 5 %, in sicer za dobavo, vključno s knjižnično izposojo, knjig, časopi­sov in periodičnih publikacij na fizičnih nosilcih ali dobavljenih elektronsko ali oboje (vključno z brošurami, letaki in podobnim gradivom, otroškimi slikanicami, knjigami za risanje ali pobar­vankami, glasbenimi deli, tiskanimi ali v rokopisu, zemljevidi in hidrografskimi ali podobnimi kartami), razen gradiv, ki so v celoti ali v pretežnem delu namenjena oglaševanju oziroma ki jih v celoti ali v pretežnem delu tvorijo video vsebine ali avdio glasbene vsebine.

Izpostavljajo, da se posebna nižja stopnja DDV v višini 5 % za zgoraj navedene dobave uporablja že za dobave, opravljene od vključno 1. 1. 2020 dalje.

Uvoz blaga

Izpostavljajo, da se posebna nižja stopnja DDV v višini 5 % uporablja tudi pri uvozu blaga.

Zaradi uvedbe posebne nižje stopnje DDV 5% se bo uvedla tudi nova šifra 3D053, ki se bo tudi uporabljala od 1. 1. 2020. Posebna nižja stopnja se bo uveljavljala z vpisom šifre (3D053)(41/2) v polje 44 carinske deklaracije. V skladu s tem bo spremenjen tudi Pravilnik o izpolnjevanju enotne upravne listine, elektronskem poslovanju s finančno upravo RS in o drugih obrazcih, ki se uporabljajo pri izvajanju carinskih formalnosti.

Novela začne veljati 1. 1. 2020.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj