Kako se pripraviti na BREXIT?

Kako se pripraviti na BREXIT?

01. 10. 2019

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: Gospodarska zbornica Slovenije, 26. 9. 2019, www.gzs.si

BREXIT - 31. oktober 2019

NOVO:

Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske je 29. marca 2017 Evropski svet uradno obvestilo o odločitvi za izstop iz Evropske unije.

Evropski svet se je 10. aprila 2019 dogovoril o nadaljnjem podaljšanju roka za izstop, da bi obema stranema omogočil ratifikacijo Sporazuma o izstopu. Takšno podaljšanje bi moralo trajati, dokler je potrebno, v vsakem primeru pa ne dlje kot do 31. oktobra 2019. Evropski svet je prav tako opozoril, da na podlagi člena 50(3) PEU Sporazum o izstopu lahko začne veljati prej, če bi obe strani svoje postopke ratifikacije zaključili pred 31. oktobrom 2019. Zato bi do izstopa moralo priti prvi dan meseca po zaključku ratifikacije ali 1. novembra 2019, kar koli nastopi prej.

Ko bo Velika Britanija izstopila iz EU in postala tretja država, bo za začasni uvoz blaga v Veliko Britanijo potreben ATA zvezek (ATA Carnet).

Prav tako boste lahko za dokazovanje porekla blaga pridobili Potrdilo o poreklu blaga (Certificate of Origin).

Oba mednarodna dokumenta izdaja Gospodarska zbornica Slovenije na oddelku Javne listine v Ljubljani  in na regijskih zbornicah.

V obliki videa so prikazani možni scenarij pri izstopu blaga iz Združenega kraljestva oziroma EU - 27, v primeru izstopa Združenega kraljestva brez dogovora (vir: FURS):

Več informacij:

Publikacije:

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj