Kako med kandidati izbrati najbolj primernega zaposlenega?

Kako med kandidati izbrati najbolj primernega zaposlenega?

04. 06. 2019

Vir in informacije: Zavod mladi podjetnik, 18. 4. 2019, http://mladipodjetnik.si/, Avtor: Petra Kušar

Za uspešno poslovanje vsakega podjetja je pomembno, da so v njem zaposleni pravi ljudje. Te pa se izbira v postopku zaposlovanja. Kako torej izbrati najbolj primernega kandidata za posamezno delovno mesto?

V nadaljevanju je predstavljenih nekaj kriterijev, ki so vam lahko v razmislek, ko se odločate, katerega od kandidatov boste izbrali za zasedanje dotičnega delovnega mesta.

Predanost podjetju

Da so zaposleni predani podjetju, v katerem delajo, pomembno določa to, kako uspešni bodo pri opravljanju svojega dela. Zaposleni se lahko priuči marsikaterih znanj, vendar pa bo njegova produktivnost na dolgi rok v veliki meri odvisna od tega, ali se lahko do določene mere poistoveti s podjetjem oziroma če so vrednote podjetja podobne njegovim. Če zaposleni deluje na področju, ki ga navdušuje, bo bolj motiviran za opravljanje svojega dela.

Na razgovoru je tako smiselno ugotoviti, kakšne so vrednote kandidata in katera področja ga navdušujejo. Če obstajajo podobnosti med vrednotami podjetja in posameznika, obstaja večja verjetnost, da se bo zaposleni lahko poistovetil z njim in vselej ravnal v dobrobit podjetja.

Pripravljenost in veselje do učenja

Že res, da je za uspešno opravljanje dela pomembno, da ima posameznik določena znanja od prej. Tako se bo lahko hitreje uvedel v določeno delo. Vseeno pa bodite pozorni tudi na to, v kolikšni meri je posameznik odprt do novega znanja. Ugotovite, kako pomembna vrednota mu predstavlja stalno učenje.

Živimo namreč v časih, ki se hitro spreminjajo. Podjetje lahko na dolgi rok uspešno posluje le v primeru, če se prilagaja aktualnim trendom in stalno uvaja pozitivne spremembe. Če boste zaposlili posameznike, ki se radi učijo novih stvari, bodo vse morebitne novosti veliko lažje sprejeli in se hitro uvedli v nov sistem. Poleg tega pa vam bodo lahko prišli naproti tudi z novimi idejami, kako rešiti določen problem in izboljšati poslovanje.

Nekdo, ki se bo zlahka vključil med zaposlene

Sploh če gre za manjšo podjetniško ekipo, ki je povezana med sabo, je še toliko bolj pomembno, da se bo novi zaposleni lahko hitro vključil med njih in sprejel kulturo podjetja. Skušajte predvideti, kako se bo nov kandidat ujel z že obstoječo ekipo. Če imate na razpolago dva kandidata, ki sva v vseh ostalih kriterijih precej izenačena, raje izberite tistega z boljšimi možnostmi za gradnjo dobrih odnosov.

Premislite, katere lastnosti zahteva določeno delovno mesto

Preden greste v sam postopek zaposlovanja, dobro razmislite, kaj določeno delovno mesto zahteva od zaposlenega. Ne gre zgolj za specifična znanja in izobrazbo. Lahko gre tudi za lastnosti, ki so zaželene pri kandidatu, ki naj bi opravljal določeno delo. Če gre za delovno mesto, kjer ima zaposleni veliko opravka z jeznimi strankami, je pomembno, da gre za neomajno osebo, ki bo znala umiriti ozračje. Če gre za delo pod stalnim časovnim pritiskom, je treba iskati osebo, ki se dobro znajde v tovrstnih okoliščinah.

Bi bil primeren kdo od internih?

Bolj kot gre za odgovorno in kompleksno delo, bolj smiselno je, da se najprej ozrete po zaposlenih, ki že delujejo v vašem podjetju. Razmišljajte, če bi jim lahko dodelili odgovornejši položaj. Gre za to, da kljub skrbno načrtovanem procesu zaposlovanja resnično delovno uspešnost zaposlenega lahko preverite šele, ko začne opravljati določeno delo.

Po drugi strani ljudi, ki so v vašem podjetju zaposleni že dlje časa, precej dobro poznate. Veste, katere so njihove prednosti in šibkosti. Na podlagi tega jim lahko dodelite novo delovno mesto, ki se bo najbolj skladalo z njihovimi sposobnostmi, enostavnejše delovno mesto pa zapolnete z zunanjim kandidatom.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj