Brezplačni seminar za delodajalce ter samozaposlene osebe - »Obvladovanje kostno - mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih«, Celje

Brezplačni seminar za delodajalce ter samozaposlene osebe - »Obvladovanje kostno - mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih«, Celje

09. 02. 2016

Datum: 18. februar 2016, ob 13. uri

Kraj: v dvorani OOZ Celje, Cesta na Ostrožno 4, Celje

Po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje so kostno - mišične bolezni v Sloveniji glavni vzrok za nastanek delovne invalidnosti, obenem pa je to tudi najpogostejši vzrok, zaradi katerega slovenski delavci odhajajo v bolniški stalež. Zaradi tega je ukrepanje na mestih, kjer ta stanja lahko nastanejo in mestih, kjer prihaja do najpogostejših okvar zdravja, nujno.

Kako se lahko učinkovito soočite z izzivom in v svojem podjetju na enostaven način pripomorete k zmanjšanju nesreč pri delu in zmanjšanju bolniškega staleža, boste izvedeli na brezplačnem seminarju za delodajalce ter samozaposlene osebe, ki ga organizira OOZ Celje v okviru projekta »Obvladovanje kostno - mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih« in bo potekal v četrtek, 18. februarja 2016, ob 13. uri v dvorani OOZ Celje, Cesta na Ostrožno 4, Celje.

Na seminarju se boste usposobili, kako s pomočjo enostavnih ukrepov dolgoročno vplivati na zmanjšanje nastanka delovne invalidnosti ter zmanjšanje bolniškega staleža zaradi kostno - mišičnih bolezni.

1. Sklop - teoretični del

  • vloga hrbtenice in dejavniki, ki vplivajo na bolečino ter nastanek kroničnih sprememb
  • pravilna drža pri sedenju, hoji in stanju
  • pomen krepitve mišic stabilizatorjev trupa, vključno z mišicami medeničnega dna
  • pomen počitka in pravilni oz. razbremenilni položaji

V teoretičnem delu boste dobili uporabna znanja, ki vam bodo v pomoč pri razumevanju mehanizmov nastanka bolezni in poškodb mišično-kostnega sistema ter pri zavedanju lastne vloge v skrbi za zdravje.

2. Sklop - praktični del

  • vaje za krepitev mišic stabilizatorjev trupa in mišic medeničnega dna
  • vaje za raztezanje, gibljivost in moč za izvajanje v delovnem ali domačem okolju
  • pravilna drža v vseh položajih
  • priporočila za vadbo v domačem okolju

Praktični del je zasnovan dinamično, vsi udeleženci ste vabljeni k aktivni udeležbi. Naučili se boste pravilno izvajati vaje za izboljšanje gibljivosti, raztezne vaje in vaje za moč vse od: glave, vratu, podlahti, prstov, ramenskega obroča, hrbtenice, trupa in nog. Vaje se lahko izvajajo na delovnem mestu ali doma in omogočijo hitro, učinkovito razbremenitev ter posledično večjo delovno učinkovitost.

Seminar v trajanju 2 uri bosta izvedli Barbara Oštir, dipl.med.sestra in Petra Poznič, mag. športnih znanosti in kineziologinja.

Vsak udeleženec bo v elektronski obliki prejel uporabno gradivo, ki mu bo v pomoč pri načrtovanju in izvajanju aktivnosti za preprečevanje in obvladovanje bolezni in poškodb mišično-kostnega sistema.

Z letom 2011 je stopil v veljavo Zakon o varstvu in zdravju pri delu, ki od delodajalca zahteva tudi načrtovano izvajanje promocije zdravja na delovnem mestu (27. točka 76. člena). Udeležbo na delavnici in gradivo lahko vključite v svoj program promocije zdravja na delovnem mestu.

Udeležba na seminarju je za vse udeležence brezplačna!

Prijave: Prijave na seminar sprejemajo do torka, 16. 2. 2016, na elektronski naslov: simona.zupanc@ozs.si ali po telefonu: (03) 425 22 74.

»Projekt Obvladovanje kostno – mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu v letu 2015 in 2016 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije«.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj