Kako do trajnejšega pohištva? Zagotovimo mu zaščitno kožo!

Kako do trajnejšega pohištva? Zagotovimo mu zaščitno kožo!

Površina pohištva, ki je vsakodnevno v uporabi, se časoma odrgne, opraska, globinsko umaže in poškoduje. S tem se soočamo tako doma kot v javnih objektih, denimo hotelih. Da bi zagotovili čim bolj funkcionalno in na dolgi rok lepo pohištvo, so našli naslednjo rešitev. Pohištvo obdelajo na dva načina: z Re:NEW površinsko zaščito ali Liquid Metal inovativnimi površinskimi premazi.

 

Re:NEW tehnologija

Re:NEW tehnologija zagotavlja popolno površinsko zaščito različnih materialov in trendovski mat učinek. Izvajajo jo tako, da pri zadnji plasti nanosa laka s posebnim nano tehnološkim postopkom suhe matirne delce laka dvignejo na površino pod določenim kotom ter jih utrdijo z UV žarki.

Prednost materialov, ki so lakirani z Re:NEW tehnologijo, je ta, da se bistveno težje razijo, so vodo-odbojni, vodoodporni, na njih ni vidnih prstnih odtisov ter niti madežev (razlite tekočine, kot so kava, rdeče vino in podobno). Zaradi teh lastnosti lahko pohištvo uporabljamo v prostorih z višjo vlago, na primer v kopalnicah ali plovilih, še posebej pa so naštete prednosti izrazite pri pohištvu za kuhinje. Te površine namreč ne absorbirajo morebitnih madežev, sploh maščob, ter omogočajo enostavno čiščenje.

Tehnologija Re:NEW svojo visoko uporabnost nenazadnje zagotavlja tudi pri parketih. Z njo parketu podaljšamo življenjsko dobo, predvsem pa estetiko, saj se bo težje zrazil, v primeru prask pa te enostavno popravimo z vročo krpo.

Popravilo prask kar z vročo krpo

Da, prav ste prebrali. Dodatna prednost Re:NEW tehnologije je v tem, da morebitne praske brez težav popravimo kar z vročo krpo. Ob poškodbi se namreč suhi delci v laku prestavijo, a jih s toploto preprosto postavimo na prvotno mesto.

Kakšen je izgled tako zaščitene površine? Izgled površine izdelka je transparenten, s čimer ohranjamo naraven videz. Lahko je lužen, s čimer lesu podarimo dodatne barve, a ohranimo vidnost njegove strukture. Lahko pa je preprosto pokrivno lakiran, pri čemer si lahko izberemo prav vsako barvo po RAL lestvici. Tehnologija je primerna tako za ploskve kot za robove; omejitev je le ta, da so površine matiranega izgleda (visoki sijaji niso mogoči), na dotik pa so žametne in mehke.

Površinski premaz Liquid Metal - lesu da videz kovine

Še en od možnosti, kako zaščititi leseno pohištvo in mu s tem podaljšati trajnost, pa je premaz Liquid Metal. Ta zagotovi vsakemu kosu lesenega pohištva brezšivno zaprto, pravo kovinsko kožo in ji s tem podari videz ter naravne lastnosti kovine. S to poroko dveh materialov dobimo simbiozo: les zagotavlja dobro obdelovanje in njegove ostale pozitivne lastnosti, medtem ko kovina omogoča višjo estetiko, poskrbi za lepše detajle in s tem za posebno kakovost ambienta.

S premazom zaščitena lesena površina je lahko poljubnega videza, na primer  brona, bakra, medenine, nerjavečega jekla ali druge kovine.

Najboljša obleka za les

Nanašanje kovinskega sloja se izvaja v tekoči obliki, kar pomeni manj težav ne glede na velikost ali obliko predmeta. Najbolj primeren pa je ta sloj za zaščito visokokakovostne notranje opreme in pri raznovrstnih dekorativnih detajlih, pri čemer so izgledi površin lahko poleg tipičnih gladkih tudi strukturirani ali patinirani.

Prednost obdelave

  • Brezšivni ovoj ne glede na obliko in velikosti predmeta.
  • Odlično oprijemanje na vseh lesenih površinah.
  • Prosto oziroma umetniško oblikovanje površine, ki naredi izdelek unikaten.
  • Hitro sušenje.
  • Trajna in odporna površina.
  • Površina odporna na UV žarke.

***

Prispevek je nastal v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija in finančno podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije, Direktorat za lesarstvo.

Več o lesu in lesnih izdelkih lahko preberete tudi v brošuri »Les je naše bogastvo«

Fotografije: ARHIV PROIZVAJALCA