V.d.direktorja JAPTI z gospodarstveniki na Slovaškem

V.d.direktorja JAPTI z gospodarstveniki na Slovaškem

V.d.direktorja JAPTI z gospodarstveniki na Slovaškem

20. 04. 2009

Igor Plestenjak, v. d. direktorja Javne agencije Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije, se je danes udeležil uradnega obiska predsednika Vlade RS, Boruta Pahorja na Slovaškem, ki ga je spremljala močna gospodarska delegacija.

Igor Plestenjak, v. d. direktorja Javne agencije Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije, se je danes udeležil uradnega obiska predsednika Vlade RS, Boruta Pahorja na Slovaškem, ki ga je spremljala močna gospodarska delegacija.

Osrednje teme obiska so bile krepitev gospodarskega sodelovanja, ukrepi za odpravo posledic krize ter energetska varnost. V okviru obiska se je v hotelu Bôrik v Bratislavi odvijala poslovna konferenca, ki sta jo uradno otvorila predsednik Vlade Republike Slovenije, g. Borut Pahor, in predsednik Vlade Slovaške republike, g. Róbert Fico. Zbranim sta poslovno okolje Slovenije in Slovaške predstavila gospod Igor Plestenjak, v. d. direktorja Javne agencije Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI) in gospod Peter Hajaš, predsednik Slovaške agencije za trgovino in investicije (SARIO). Kasneje so se nadaljevala individualna srečanja predstavnikov slovenskih in slovaških podjetij.

JAPTI in slovaška agencija za razvoj investicij in trgovine SARIO sta 22.2.2008 v Bratislavi podpisala Sporazum o razumevanju med agencijama, ki naj bi omogočal večjo možnost sodelovanja slovenskih in slovaških podjetij na področju iskanja potencialnih vlagateljev, večje možnosti izmenjave informacij, hkrati pa obstajajo tudi večje možnosti za skupno sodelovanje na tretjih trgih, zlasti na Zahodnem Balkanu.

Gospodarsko sodelovanje med državama poteka dobro in se iz leta v leto intenzivira. Slovaška je ena izmed redkih EU držav, s katero je Slovenija tako na strani izvoza kot uvoza v letu 2008 zabeležila rast. Obseg blagovne menjave je v letu 2008 znašal 669 mio EUR in se je v primerjavi s predhodnim letom povečal za 12,6%. Slovaška je 17. najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije (izvoz je predstavljal 1,8% celotnega slovenskega izvoza, uvoz pa 1,3% celotnega slovenskega uvoza). Slovenija je na Slovaško izvozila za 360,1 mio EUR blaga, kar je za 16% več kot leta 2007, iz Slovaške pa uvozila za 308,9 mio EUR blaga, kar je za 9% več kot v letu 2007. Slovenija pri blagovni menjavi s Slovaško beleži presežek v višini 51,2 mio EUR.

Kumulativna vrednost slovenskih investicij na Slovaškem je konec leta 2007 znašala 8,9 mio EUR, vrednost slovaških naložb v Sloveniji ob koncu leta 2007 pa je dosegla 10,9 mio EUR.

Slovaška si v prihodnje želi investicij v manj razvitih regijah na vzhodu države, kjer se soočajo s problemom slabe prometne in splošne infrastrukture, kar investitorje ne privlači. Slovaška si želi, da se investicijska aktivnost vsaj delno preusmeri na investicije z višjo dodano vrednostjo, vendar zaenkrat, razen nekaterih manjših investicij z višjo dodano vrednostjo v že obstoječih obratih avtomobilske, elektrotehnične in strojne industrije ne kaže, da bi prišlo do velikih premikov.

V Sloveniji delujejo naslednja slovaška podjetja (največja po št. zaposlenih): S&T Slovenija d.d., Deloitte Revizija d.o.o., Monom d.o.o., SHP d.o.o. (vir: ipis).

Na Slovaškem delujejo naslednja slovenska podjetja: KRKA, Gorenje Slovakia spol s r.o., TRIMO d.d., o.z., Luka Koper, ETOL SK, s.r.o., KD Investments, Bratislava, ETI ELB s.r.o., NLB Factor, spol. s.r.o., JUB, a.s. (vir: www.izvoznookno.si)

Nazaj