V Azerbajdžan odšla močna delegacija gospodarstvenikov

V Azerbajdžan odšla močna delegacija gospodarstvenikov

V Azerbajdžan odšla močna delegacija gospodarstvenikov

17. 01. 2013

Slovensko delegacijo sestavljajo podjetja iz različnih panog (energetika, turizem, IKT, gradbeništvo, farmacija, obrambne in varnostne industrije, prehrambna industrija, področje športa, izobraževanja in kulture in drugi).

V torek, 15. januarja 2013 je na pot v Azerbajdžan odšla delegacija 50 slovenskih gospodarstvenikov, ki spremlja predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janšo, ministra Republike Slovenije za gospodarski razvoj in tehnologijo, mag. Radovana Žerjava in državnega sekretarja na Ministrstvu Republike Slovenije za infrastrukturo in prostor Ljuba Žnidarja na dvodnevnem obisku pri predsedniku Republike Azerbajdžan dr. Ilhamu Aliyevu.

Slovensko delegacijo sestavljajo podjetja iz različnih panog (energetika, turizem, IKT, gradbeništvo, farmacija, obrambne in varnostne industrije, prehrambna industrija, področje športa, izobraževanja in kulture in drugi).

Predstavniki slovenskih podjetij se bodo na jutrišnjem slovensko- azerbajdžanskem poslovnem forumu, ki ga organizirata SPIRIT Slovenija* in azerbajdžanska partnerska agencija AZPROMO srečali z 80 azerbajdžanskimi podjetji ter preverjali možnosti za skupno sodelovanje na bilateralnih pogovorih in neformalnih srečanjih. Ob tej priložnosti bo podpisanih tudi nekaj poslovnih sporazumov med slovenskimi in azerbajdžanskimi podjetji ter institucijami.

Med člani gospodarske delegacije je tudi Tomaž Zore, direktor podjetja V Navtik, d. o. o., ki je poudaril, da se mu zdi gospodarska delegacija v Azerbajdžan vsekakor priložnost za njihovo podjetje in njihova plovila, ki temeljijo na inovativnem in unikatnem konceptu vodnih kril poimenovan wfoil. »Mi smo pripravljeni in verjamemo, da bomo preko te delegacije v Azerbajdžan spoznali prave partnerje za naš projekt,« je dodal. Po njegovem le malokdo ve, da se v Azerbajdžanu zavedajo, da nafta in plin nista večni surovini in so zato že začeli vlagati v high tech inovativne projekte, znanost, turizem ter promocijo države. »To pa so področja, ki nas zanimajo, saj sami razvijamo high tech plovila, ki so ravno zaradi svoje kvalitete, inovativnosti in atraktivnosti zanimiva tudi za promocijo podjetji ali celo države,« je zaključil.

Že drugič pa v Baku potuje Albin Brencl, generalni direktor podjetja  Albin Promotion, d. o. o. Prepričan je, da je država zelo bogata in kot takšna ponuja slovenskim podjetjem obilo priložnosti. »V delegaciji sem tokrat v dveh vlogah, in sicer kot predstavnik Društva slovensko azerbajdžanskega prijateljstva bom podpisal sporazum o sodelovanju z azerbajdžansko občino Oguz, poslovno pa se bom kot direktor našega podjetja srečal z več poslovneži za različne branže iz našega programa, kar smo že v naprej pripravili in pričakujem dobro realizacijo.«

Novih poslovnih povezav, predvsem na področju gradbeništva in notranje opreme, pa si od obiska obeta Tomaž Kraškovic, direktor podjetja Marmor Hotavlje, d. o. o. »Na tem trgu še nismo prisotni. Trg ocenjujemo kot perspektiven, zaradi velikega obsega novih investicij v gradbeništvu. V preteklosti smo navezali stike z večjim gradbenim podjetjem s katerim pričakujemo poglobitev odnosov in pridobljena naročila v letu 2013. Hkrati pa upamo, da bomo lahko v prihodnosti sodelovali tudi s slovenskimi podjetji, ki so že ali bodo v bodoče prisotna na azerbajdžanskem trgu.«

*Vlada RS je na redni seji 25.10.2012 sprejela Sklep o ustanovitvi Javne agencije Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma, ki se skrajšano imenuje SPIRIT Slovenija, javna agencija. Nova agencija, ki je začela delovati s 1.1.2013 združuje Javno agencijo RS za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI), Slovensko turistično organizacijo (STO) in Javno agencijo za tehnološki razvoj RS (TIA).

Nazaj