Slovenska zagonska podjetja prvič vabljena na tekmovanje Zurich Innovation Championship

Slovenska zagonska podjetja prvič vabljena na tekmovanje Zurich Innovation Championship

Slovenska zagonska podjetja prvič vabljena na tekmovanje Zurich Innovation Championship

23. 01. 2024

Razpisano največje tekmovanje inovacij v zavarovalniški panogi, v sklopu katerega lahko startupi prejmejo financiranje v višini do 100.000 dolarjev

Zavarovalniška skupina Zurich (Zurich Insurance Group) je objavila že peto edicijo globalnega tekmovanja v inovacijah Zurich Innovation Championship. To je največje tovrstno tekmovanje v zavarovalniški panogi na svetu, na katerem lahko letos prvič sodelujejo tudi zagonska podjetja tako iz Slovenije kot iz širše regije, ki vključuje Hrvaško, Srbijo, Severno Makedonijo ter Bosno in Hercegovino. Tekmovanje v naši regiji gosti slovensko podjetje za podatkovno znanost ZCAM (Zurich Customer Active Management), ki je del švicarske zavarovalniške skupine Zurich.

Globalno tekmovanje Zurich Innovation Championship je od leta 2018 zabeležilo že več kot 8.000 prijav in več kot 50 sodelovanj z zagonskimi podjetji. Namen projekta je združiti moči z vrhunskimi inovatorji in startupi ter skupaj razviti inovativne rešitve, ki zadovoljujejo potrebe strank Zavarovalniške skupine Zurich tako na lokalni kot globalni ravni. V sklopu tekmovanja finalisti za razvoj pilotnega projekta prejmejo financiranje v višini do 100.000 dolarjev, v primeru zmage pa tudi možnost dolgoročnega sodelovanja s skupino.

Inovacije onkraj zavarovalniške panoge

Zagonska podjetja se lahko s svojimi rešitvami prijavijo v eno od štirih kategorij oziroma izzivov: Poslovna zavarovanja, Digitalizacija procesov, Življenjska in zdravstvena zavarovanja ter Premoženjsko in nezgodno zavarovanje. Pri tem ni nujno, da prijavitelji delujejo v zavarovalniški panogi, saj znotraj te obstaja mnogo področij, kjer so inovacije ključne za prilagajanje hitro spreminjajočemu se okolju. Tekmovanje je tako odprto za podjetja s kateregakoli področja, ki lahko s svojimi inovacijami pozitivno vplivajo na zadovoljevanje potreb uporabnikov zavarovalniških storitev.

Kaj tekmovanje pomeni za podjetja iz Slovenije in širše regije?

Kot pravi Aleksandar Vidović, direktor podjetja ZCAM, sodelovanje na tekmovanju odpira vrata lokalnim zagonskim podjetjem, da svoje inovacije predstavijo na mednadorni ravni in izkoristijo platformo, ki jo ponuja skupina Zurich: »Zelo smo ponosni, da nam je letos tekmovanje Zurich Innovation Championship uspelo pripeljati tudi v našo regijo. S tem postavljamo temelje za prihodnjo rast in uspeh celotnega inovacijskega ekosistema. Podjetja vabimo, da izkoristijo to edinstveno priložnost, in da na mednarodni ravni okrepijo lastno prepoznavnost, pa tudi prepoznavnost regije kot središča tehnološke odličnosti in inovativnosti.«

Tesno sodelovanje z lokalnimi poslovnimi enotami

Prvi del tekmovanja poteka lokalno, torej na ravni države oziroma v našem primeru širše regije. To pomeni, da bo ekipa slovenskega podjetja ZCAM pregledala vse prijave, prispele do 14. februarja, nato pa se bo po finalnih predstavitvah podjetij odločila za regijskega zmagovalca, ki se bo uvrstil v globalni krog.

V slednjem bo žirija, ki jo sestavljajo izvršni direktorji zavarovalniške skupine Zurich, izbrala 10 zmagovalcev, ki bodo vstopili v pospeševalnik. Sledi t.i. faza pospeševanja, ki obsega 12-tedenski program za razvoj pobud zmagovalnih podjetij, pri čemer bo ključno tesno sodelovanje z lokalno poslovno enoto. V tej fazi podjetja prejmejo projektno financiranje do 100.000 dolarjev, nadaljnje usposabljanje strokovnjakov, podjetnikov in strokovnih mentorjev ter možnost, da svojo inovacijo razvijajo znotraj skupine Zurich.

Finalisti iz pospeševalnika bodo konec septembra 2024 predstavili dosežke svojih pilotnih projektov na Inovacijskem demo dnevu (Innovation Demo Day). Startup, ki bo zmagal na globalnem nivoju, pa bo svoj projekt najprej implementiral na lokalni in nato tudi globalni ravni.

Dodatne informacije in prijave: Zainteresirana podjetja se lahko na tekmovanje prijavijo do vključno 14. februarja 2024, in sicer na spletni strani skupine Zurich, kjer so na voljo tudi vse dodatne informacije.

***

O zavarovalniški skupini Zurich (Zurich)

Zurich je ena vodilnih zavarovalnic, ki svoje zavarovalniške storitve nudi fizičnim in pravnim osebam v več kot 200 državah. Zurich, ustanovljen pred 150 leti, spreminja zavarovalniško panogo. Poleg zagotavljanja zavarovalne zaščite Zurich vse bolj ponuja preventivne storitve, ki spodbujajo dobro počutje in povečujejo odpornost proti podnebnim spremembam.

Z namenom, da "skupaj ustvarimo svetlejšo prihodnost", si Zurich prizadeva postati eno najbolj odgovornih in vplivnih podjetij na svetu. Do leta 2050 cilja na ničelne neto emisije in ima najvišjo možno oceno ESG po MSCI. Leta 2020 je Zurich začel projekt Zurich Forest za podporo pogozdovanju in obnovi biotske raznovrstnosti v Braziliji.

Skupina ima okoli 60.000 zaposlenih in sedež v Zürichu v Švici. Zurich Insurance Group Ltd (ZURN) kotira na švicarski borzi SIX in ima program ameriških depozitarnih potrdil (ZURVY) stopnje I, s katerim se trguje na prostem trgu na OTCQX. Dodatne informacije so na voljo na www.zurich.com.

O ZCAM

ZCAM je del švicarske zavarovalniške skupine Zurich s sedežem v Ljubljani. ZCAM je podjetje za podatkovno znanost, ki v zavarovalniški panogi v ospredje postavlja osredotočenost na uporabnika. S pomočjo analize podatkov in umetne inteligence razvija rešitve za boljše razumevanje potreb strank in izboljšano uporabniško izkušnjo. Ima več kot 40 zaposlenih in je bilo ustanovljeno leta 2018. Dodatne informacije so na voljo na https://zcam.zurich.com.

Nazaj