Slovenska podjetja množično na evropski razpis za inovativna podjetja

Slovenska podjetja množično na evropski razpis za inovativna podjetja

Slovenska podjetja množično na evropski razpis za inovativna podjetja

09. 07. 2014

Na prvi evropski razpis za inovativna mala in srednje velika podjetja v okviru programa Obzorje 2020 je iz Slovenije prispelo 71 prijav, kar je glede na število prebivalcev daleč največ v EU.

Na prvi evropski razpis za inovativna mala in srednje velika podjetja v okviru programa Obzorje 2020 je iz Slovenije prispelo 71 prijav, kar je glede na število prebivalcev daleč največ v EU. Skupno so do sredine junija v Bruslju prejeli 2666 prijav, ki jih bodo predvidoma ocenili do konca tega meseca.

Slovenija se po številu prijav za t. i. MSP Instrument na prebivalca uvršča daleč na prvo mesto, in sicer s kar 33,8 prijav na milijon prebivalcev. Sledi ji Estonija s 26,9 prijave na milijon prebivalcev, na tretjem mestu pa je Ciper z 21,1 prijave.

Največje število prijav je bilo sicer poslanih iz Italije (436), na drugem mestu je Španija (420), sledijo pa Velika Britanija, Nemčija, Francija in Madžarska.

Največ prijav se je nanašalo na splošnejšo temo inovacij, sledila pa so področja nizkoogljičnih energetskih sistemov, nanotehnologij in ekoloških inovacij. V Evropski komisiji računajo, da bodo na junijskem prijavnem roku finančno podprli okoli 6,2 odstotka prijav.

Cilj instrumenta je zapolniti vrzeli v financiranju mladih in srednje velikih podjetij v zgodnjih fazah, pomagati pri raziskavah in inovacijah, ki nosijo določeno tveganje ter stimulirati podjetja pri inovacijah z visokim potencialom.

Sredstva so namenjena vsem vrstam inovacij, tako tehnološkim kot ne-tehnološkim, pa tudi socialnim in storitvenim inovacijam, če izkazujejo in prinašajo jasno evropsko dodano vrednost. Podjetja lahko v prvi fazi dobijo pavšalni znesek v višini 50.000 evrov za preverjanje tehnične izvedljivosti, v drugi fazi za sofinanciranje razvoja od 0,5 do 2,5 milijona evrov, podpora pa je na voljo tudi v tretji fazi pri komercializaciji razvitih rešitev.

Letos sta na voljo še dva prijavna roka, in sicer 24. septembra in 17. decembra.

Nazaj