Slovenija prejela nagrado OZN za sistem eVEM za gospodarske družbe

Slovenija prejela nagrado OZN za sistem eVEM za gospodarske družbe

Slovenija prejela nagrado OZN za sistem eVEM za gospodarske družbe

26. 06. 2009

Sistem e-VEM za gospodarske družbe je na tekmovanju UNPSA 2009 (The United Nations Public Service Award) zmagal v kategoriji »Izboljšanje zagotavljanja storitev v javnem sektorju«.

Na sedežu Organizacije združenih narodov v New Yorku je Slovenija prejela najbolj prestižno mednarodno priznanje za odličnost na področju javne uprave »The United Nations Public Service Award - UNPSA 2009«. Priznanja je podelil Generalni sekretar OZN Ban Ki-moon, v imenu Slovenije pa je nagrado prevzela ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs.

Sistem e-VEM za gospodarske družbe je na tekmovanju UNPSA 2009 (The United Nations Public Service Award) zmagal v kategoriji »Izboljšanje zagotavljanja storitev v javnem sektorju« in tako dobil to prestižno nagrado za leto 2009 med vsemi prijavljenimi državami severne Amerike in Evrope. Gre za najvišje priznanje slovenski javni upravi do sedaj, ki ni ozko vezana samo na elektronske storitve, temveč na rešitve s področja storitev javne uprave v celoti. V tej kategoriji se meri učinkovitost, zagotavljanje visoko kvalitetnih storitev, preoblikovanje javne uprave, inovativne metode in tehnike, modernizacija javne uprave, prenove postopkov in podobno. Še posebno pozornost podajajo uvajanjem novim konceptom in idejam pri reševanju problematike, preglednosti, odgovornosti in odzivnosti v javni upravi.

Sistem »e-VEM za gospodarske družbe« je zrasel iz projekta e-VEM za samostojne podjetnike posameznike, katerega zasnova sega v leto 2004, realizacija pa v leto 2005. Na podlagi izkušenj in pozitivne prakse je bil izdelan kompleksen projekt, ki je ugledal luč sveta februarja 2008. V okviru projekta je sodelovalo 15 institucij, vzpostavili smo 172 fizičnih točk VEM in eno veliko VEM točko, ki deluje preko interneta. Storitve opravljajo tudi vsi notarji. Uskladitev različnih institucij, usmeriti različne interese k skupnemu cilju in povezati vse predstavnike teh institucij v zmagoviti  tim, je predstavljal velik izziv vodstvu projekta in celotnemu ministrstvu, ki je te aktivnosti vodilo. Informacijski sistem, optimizacija poslovanja, racionalizacija dela, hitrost in pravičnost pri odločanju v postopkih, dosegljivost in pocenitev storitev za državljane in splošno zadovoljstvo uporabnikov s storitvami »eVEM za gospodarske družbe« predstavljajo nedvomno celovit sistem, ki je Ministrstvu za javno upravo RS v ponos in vzpodbuda k nadaljnjemu uspešnemu doseganju ciljev s področja javne uprave. Nagrada pomeni priznanje dolgoletnemu dobremu delu tako uradnikom v državni upravi, informatikom in zunanjim firmam, ki so sooblikovali izredni koncept »Vse na enem mestu«, ki ga predstavlja sistem eVEM. Nagrada je dokaz, da z izvirnimi rešitvami in predanostjo stroki lahko dosežemo veliko več, kot so realna pričakovanja glede na relativno kadrovsko majhnost v javni upravi. Gre za uspeh generacije državnih uradnikov, ki se dnevno trudijo, da bi bile storitve za državljane učinkovite, dosegljive, hitre in poceni.

Več informacij o prireditvi najdete na spletni strani Ministrstva za javno upravo.

Nazaj