Pred nami je Evropski teden podjetništva

Pred nami je Evropski teden podjetništva

Pred nami je Evropski teden podjetništva

22. 11. 2013

Evropski teden podjetništva se bo letos odvijal v tednu od 25. do 30. novembra 2013. Posebnost te kampanje je, da poteka v 37 evropskih državah hkrati.

Evropski teden podjetništva je evropska kampanja, namenjena spodbujanju podjetništva med mladimi, zaposlenimi ali iskalci zaposlitve, ki se odločajo za samostojno podjetniško pot in obstoječim mikro, malim in srednje velikim podjetjem. Pobudnik Evropskega tedna podjetništva je Generalni direktorat za podjetništvo in industrijo pri Evropski komisiji, SPIRIT Slovenija pa kot nacionalni koordinator v Sloveniji pomaga izvajati skupne naloge te kampanje.

Evropski teden podjetništva se bo letos odvijal v tednu od 25. do 30. novembra 2013. Posebnost te kampanje je, da poteka v 37 evropskih državah hkrati. Lahko rečemo, da v tem tednu podjetniški duh preplavi Evropo, saj se takrat zvrsti več sto prireditev na temo podjetništva po celi Evropi.

Javna agencija SPIRIT Slovenija bo v okviru kampanje s finančno podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in v sodelovanju s podpornimi institucijami za podjetništvo v naslednjem tednu organizirala pestro podjetniško dogajanje. Seznam vseh podjetniških dogodkov je dostopen tukaj.

Agencija SPIRIT Slovenija bo kot nacionalni koordinator Evropskega tedna podjetništva za Slovenijo uradno začela podjetniški teden z otvoritvijo v ponedeljek, 25. novembra 2013. Celodnevni dogodek  prirejamo v sodelovanju s Kariernimi Centri Univerze v Ljubljani. z naslovom 3P: »Pripravljeni na podjetniško pot«.

26. novembra organiziramo Podjetniško tržnico na Gorenjskem. Na Bledu bomo v popoldanskih urah predstavili podporne organizacije podjetništva v regiji in razvojne priložnosti za podjetništvo. Dogodek spremlja v dopoldanskem času tudi predstavitev evropskih programov financiranja v novem finančnem obdobju v organizaciji Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

27. novembra bomo podjetniška jadra obrnili proti Primorski. V Kopru se bo odvila Podjetniška tržnica z zanimivo okroglo mizo na temo Pomen internacionalizacije in inoviranja za razvoj malega podjetništva v  regiji.

Podjetniško dogajanje pa bomo zaključili v štajerski prestolnici 28. novembra v Mariboru, kjer bomo v sklopu širšega podjetniškega dogajanja pod krovnim nazivom Prihodnost je v pravi ideji, skupne moči združili z Univerzo v Mariboru in Mariborsko razvojno agencijo.

* * *
O evropskem tednu podjetništva
 
Evropski teden podjetništva spodbuja podjetniški duh, krepi podjetniško kulturo in podjetništvo na sploh. Namreč, mala in srednje velika podjetja so ključni generator delovnih mest v Evropski uniji in tudi v Sloveniji. Zato je treba še toliko več pozornosti namenjati spodbujanju podjetniških projektov in podjetniških iniciativ s ciljem iskanja poslovnih priložnosti, ne samo doma temveč tudi v tujini.

Vseevropska kampanja Evropski teden podjetništva2013 sledi naslednjim ciljem:

  • ponuditi informacije o ukrepih Evropske unije ter na državni in lokalni  ravni za mala in srednje velika podjetja,
  • spodbujati podjetništvo, da bo več ljudi, predvsem mladih, resno razmislilo o podjetništvu, kot o možnosti za ustvarjanje poklicne kariere ter
  • dati priznanje podjetnikom za njihov prispevek k dobrobiti Evropske unije, zagotavljanju delovnih mest, inovacijam in konkurenčnosti na trgu.

Dodatne informacije: Več informacij o Evropskem tednu podjetništva 2013 lahko dobite na slovenski strani spletne povezave Evropskega tedna podjetništva:
ec.europa.eu/enterprise/initiatives/sme-week/index_sl.htm ali na Podjetniškem portalu agencije SPIRIT Slovenija: www.podjetniski-portal.si/o-podjetnistvu/podjetniski-dogodki-in-tekmovanja/evropski-teden-podjetnistva/evropski-teden-podjetnistva-2013.

Informacije Evropske komisije o drugih programih spodbujanja podjetništva, industrije in konkurenčnosti so dostopne tukaj.

Alenka Pahor Žvanut, Nacionalni koordinator Evropskega tedna podjetništva, Tel: (01) 5309 829, E-pošta: promocija@spiritslovenia.si.

Nazaj