Podjetje G-1 je zmagovalec letošnjega tekmovanja Start:up

Podjetje G-1 je zmagovalec letošnjega tekmovanja Start:up

Podjetje G-1 je zmagovalec letošnjega tekmovanja Start:up

26. 03. 2009

Podjetje G-1 je zmagovalec letošnjega tekmovanja start-up podjetj, ki so ga slovesno razglasili na slovesnosti ob robu 29. mednarodne podjetniške konference PODIM v Mariboru.

Podjetje G-1 je zmagovalec letošnjega tekmovanja start-up podjetij, ki se ga udeležujejo novoustanovljena (start up) podjetja. Zmagovalca so slovesno razglasili na 29. mednarodni podjetniške konference PODIM v Mariboru, ki jo soorganizira JAPTI. Nagrado za najboljši poslovni načrt je prejelo podjetje Optilab iz Ljubljane, najboljši spletni start-up pa je postalo podjetje Spletosfera s projektom Webpixel.

Podjetje G-1 se je posvetilo razvoju in aplikaciji preprostih tehnologij uporabe alternativnih virov energije v avtomobilski industriji. Razvili so lasten sistem za pogon na avtoplin, ki prinaša izboljšave tako pri delovanju vozila, kot tudi pri poenostavitvi montaže. Tehnologijo so julija 2008 patentirali in pridobili certifikate za prodajo v tujini. Podjetje že izgrajuje mednarodno prodajno mrežo, z letošnjim nastopom na sejmu v Carigradu pa načrtujejo dokončen prodor na tuje trge. G-1 je kot poslovni angel dokapitaliziral uspešen poslovnež Mirko Tuš, strokovno komisijo pa je prepričalo resno zastavljeno delo ter potenciali, ki jih izraža visoko usposobljena ekipa ustanoviteljev in sodelavcev.

Direktor in soustanovitelj podjetja Simon Štrancar je iz rok generalne sekretarke na Ministrstvu za gospodarstvo, Darje Radič, prejel kristalni kipec, ček za 10.000 evrov in 5000 evrov vredno elitno enoletno podjetniško usposabljanje CEED TOP CLASS.

Podjetje Optilab, ustanovljeno leta 2008, je spin off Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani in po mnenju strokovne komisije pripravilo najbolje spisan poslovni načrt izmed vseh prispelih poslovnih načrtov. Poslovni načrt podjetja Optilab je jasen, objektiven, razumljiv, pregleden in oblikovno dovršen izdelek.

Veseli nas, da je postalo tekmovanje tako prepoznavno, da vključuje veliko pomembnih partnerjev in sponzorjev, brez katerih bi bilo vsebinsko tekmovanje manj bogato. Tako je novost letošnjega tekmovanja Start:up Slovenija kampanja Najdi.si Kapital za najboljši spletni start-up. Za naj spletno podjetje je bilo izbrano leta 2007 ustanovljeno podjetje Spletosfera, ki deluje kot redni član Tehnološkega parka Ljubljana, ki je del inovativnega okolja JAPTI.

Sicer pa je 23-članska komisija letošnjega zmagovalca izbrala izmed sedmih finalistov. Finalisti, ki jih je izmed vseh prijav izbrala predselekcijska komisija, so bili poleg podjetij G-1 in Optilab še Lumian računalniški laboratorij, Konstelacija H2, OBS, UNIKI in Versor. Našo agencijo veseli, da je komisija, ki izbira najboljša podjetja, izbrala ekološko naravnano inovativno podjetje. Vsa sodelujoča podjetja tudi drugače ravnajo družbeno odgovorno.

Vseslovensko tekmovanje start-up podjetij organizira Javna agencija za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI) z Ministrstvom za gospodarstvo preko Tovarne podjemov. Enkrat letno, v jesenskem času, organiziramo deset regionalnih delavnic ter tri dvodnevne podjetniške šole. Mladi se pripravijo na tekmovanje, kjer pridobijo  znanja o dobrem poslovnem načrtovanju. Preko orodja za ta namen so nadalje deležni mentorstva poslovnega načrtovanja. Gre za nadgradnjo regionalnih podjetniških tekmovanj, ki jih organizirajo različni tehnološki parki, inkubatorji oz. regionalni podjetniški centri, ki so del podjetniškega in inovativnega podpornega okolja JAPTI. Kar 33 od 34 udeležencev letošnjega tekmovanja je del našega podpornega okolja. Tekmovanje je potrebno, ker se z njim povzdignejo podjetniške inovacije mladih podjetij, dobre ideje, ki so oprijemljive, imajo uporabno vrednost in ki se prodajo na trgu. V letošnjem letu je to velikega pomena, ker je dobra ideja inovativnega značaja. Tekmovanje je letos dokazalo, da smo lahko ponosni na slovenska podjetja in naše podporno okolje, ki ima produkte, primerljive z globalni dosežki.

Več o finalistih si preberite v priponki.

 

Nazaj