Odprtje razpisa za prijavo del na 22. bienale industrijskega oblikovanja

Odprtje razpisa za prijavo del na 22. bienale industrijskega oblikovanja

Odprtje razpisa za prijavo del na 22. bienale industrijskega oblikovanja

04. 02. 2010

7. oktobra 2010 bodo v Arhitekturnem muzeju Ljubljana odprli že 22. bienale industrijskega oblikovanja. BIO je pregledna mednarodna razstava, ki z izborom dobro oblikovanih izdelkov ter poudarkom na kakovosti, izvirnosti in inovativnosti del predstavlja aktualne tokove v sodobnem oblikovanju.

Datum: 7. oktober - 7. november 2010

Kraj: Arhitekturni muzej Ljubljana, grad Fužine

Prijava del: 1. februar – 12. april 2010

7. oktobra 2010 bodo v Arhitekturnem muzeju Ljubljana odprli že 22. bienale industrijskega oblikovanja. BIO je pregledna mednarodna razstava, ki z izborom dobro oblikovanih izdelkov ter poudarkom na kakovosti, izvirnosti in inovativnosti del predstavlja aktualne tokove v sodobnem oblikovanju.

Izbor najboljših oblikovalskih dosežkov zadnjih dveh let bo na BIO 22 predstavljen v treh skupinah: A. Proizvodi, B. Produktna grafika in informacijsko oblikovanje, C. Zasnove. Letos smo večjo pozornost namenili vsebini prijavnih skupin, v okviru katerih smo izpostavili osnovne in prednostne kriterije, ki naj jih za razstavo BIO 22 izbrana dela izpolnjujejo.

V razpisu je (v skupini B) večji poudarek namenjen informacijskem oblikovanju, področju, ki sicer na BIO ni novo in je bilo vedno pomembno, a se je prej pogosto izgubilo v množici posamičnih predstavitev grafičnega oblikovanja. To področje, ki se ga zaradi izrazite usmerjenosti k uporabniku in njegovim aktualnim potrebam v sodobni družbi v zadnjem času v oblikovalski stroki vse bolj izpostavlja, je eno najširših področij vizualnih komunikacij. Ukvarja se s prevajanjem kompleksnih skupin podatkov v enostaven, jasen in pregleden vizualni jezik, z namenom podajanja informacij na način, da so uporabniku čim bolj neposredno razumljive. Z namenom predstavitve tega v slovenskem prostoru dokaj deficitarnega področja strokovni in širši javnosti smo v sodelovanju z dr. Petro Černe Oven in društvom Pekinpah pripravili cikel predavanj O informacijskem oblikovanju in različne spremljevalne dogodke BIO 22, na katerih bodo mednarodno priznani strokovnjaki govorili o izboru, vizualizaciji, interpretaciji in sporočanju podatkov.

Na razstavi BIO 22 bomo posebno pozornost namenili vsebinsko močni in didaktično zasnovani razstavi, ki bo obiskovalcem nazorno predstavljala prednosti in značilnosti razstavljenih oblikovalskih dosežkov.

Razstave BIO odlikuje premišljen izbor del s strani uglednih mednarodnih strokovnjakov – izbirne komisije in žirije. Sekretariat BIO, ki je organizator bienala, razpiše vabilo za sodelovanje na razstavi, izbirna komisija, sestavljena iz strokovnjakov za različna področja oblikovanja, ki jo za vsak bienale znova imenuje sekretariat, pa izbere dela, ki so razstavljena.

Po strogi selekciji vseh prijavljenih del izbrana in razstavljena dela pregleda še ugledna mednarodna žirija, ki med njimi podeli najvišja oblikovalska priznanja: Zlate medalje BIO, Dobre zasnove BIO, Častne pohvale BIO in Nagrade za študentsko delo. Nagrajenci bienala so znani na večer slavnostne otvoritve razstave, ki jo obišče okoli 1.000 obiskovalcev iz tujine in Slovenije. Nagrade BIO podeli predsednik mednarodne žirije in najuglednejši predstavniki slovenske države in gospodarstva.

Dogodek je kulturna prireditev, neposredno vezana na industrijo, gospodarstvo, stroko, inovacije, šolstvo in razvoj, hkrati pa dejavnosti industrije in stroke približuje širši javnosti ter povezuje različne panoge.

Da pa bo jesen res pestra in oblikovalsko obarvana, bomo organizatorji poskrbeli s spremljevalnim programom BIO 22. Tako se bodo v času enega meseca po Ljubljani vrstile razstave, mednarodna predavanja, ustvarjalne delavnice za otroke in mladino, izobraževalni seminarji, konference, javna vodstva in še kaj.

Zakaj sodelovati na BIO 22?

 • BIO je eden najstarejših mednarodnih oblikovalskih dogodkov z več kot štiriinštiridesetletno tradicijo.
 • Že vse od leta 1964 so vsaki dve leti na njem s svojimi najboljšimi deli predstavljeni oblikovalci, naročniki, proizvajalci in študenti iz Evrope in sveta.
 • Z izborom dobro oblikovanih izdelkov in poudarkom na kakovosti, izvirnosti in inovativnosti del slovenskih in tujih oblikovalcev BIO promovira sodobne tokove v svetovnem oblikovanju.
 • BIO omogoča vidnost in prepoznavnost vsem, ki so povezani z razstavljenimi oblikovalskimi deli.
 • BIO je povezovalni člen med oblikovalci, naročniki in uporabniki.
 • Nagrade, podeljene na BIO, pomenijo priznanje kakovosti oblikovanja za oblikovalce, naročnike in proizvajalce.
 • Dela, nagrajena na BIO, so vključena v mednarodno zbirko oblikovanja Arhitekturnega muzeja Ljubljana.
 • Razstavljena dela bodo objavljena v katalogu BIO 22.
 • Sekretariat BIO razstavljena in nagrajena dela predstavlja v domačih in tujih medijih.
 • BIO je osrednji mednarodni oblikovalski dogodek, tako zaradi svoje dolgoletne kontinuitete in ugleda, ki ga ima v mednarodni strokovni javnosti, kot tudi zaradi pomembne povezovalne in strokovno informativne vloge v slovenskem gospodarskem in kulturnem prostoru.
 • BIO je član mednarodnih strokovnih združenj BEDA (The Bureau of European Design Associations) in ICSID (International Council of Societies of Industrial Design) in redno sodeluje z ICOGRADA (International Council of Graphic Design Associations).

Dodatne informacije: Več informacij o BIO in Pravilnik za sodelovanje na 22. bienalu industrijskega oblikovanja najdete na spletni strani: www.bio.si.

Kontakt: Sekretariat BIO, Arhitekturni muzej Ljubljana, Pot na Fužine 2, 1000 Ljubljana, Tel: (01) 540 03 48, E-mail: infobio@aml.si.

Nazaj