Nov portal Evropske komisije glede dostopa do trgov »Access2Markets«

Nov portal Evropske komisije glede dostopa do trgov »Access2Markets«

Nov portal Evropske komisije glede dostopa do trgov »Access2Markets«

23. 11. 2020

13. oktobra 2020 je začel delovati nov portal Evropske komisije Access2Markets. Gre za portal, ki je zasnovan z namenom, da bi pomagal manjšim podjetjem trgovati z državami zunaj EU in kar najbolje izkoristiti trgovinske dogovore EU.

 

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 15. 10. 2020

13. oktobra 2020 je začel delovati nov portal Evropske komisije: Access2Markets, dosegljiv na spletni strani: https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/.

"Access2markets" v prevodu pomeni dostop do trgov. Gre za portal, ki je zasnovan z namenom, da bi pomagal manjšim podjetjem trgovati z državami zunaj EU in kar najbolje izkoristiti trgovinske dogovore EU.

Zagotavlja jim po meri prilagojene informacije za njihov izdelek in vključuje veljavne tarifne stopnje, pravila o poreklu in druge zahteve, ki jih je treba upoštevati. Namenjen je tako novim in že izkušenim uporabnikom in nudi praktične informacije o trgovinskih sporazumih EU, podrobna navodila, video pričevanja uspešnih malih in srednje velikih podjetij, ki trgujejo po vsem svetu, in še veliko več, v vseh uradnih jezikih EU. Vključuje tudi glavno novost, ki podjetjem pomaga razumeti in uporabljati pravila o poreklu blaga: orodje za samoocenjevanje pravil o poreklu ROSA, ki filtrira in razloži pravila ter ponuja prilagojen seznam.

Portal vključuje, poleg informacij glede izvoza iz EU, tudi informacije glede uvoza v EU za posamezne izdelke, informacije glede tarifnih stopenj in davkov, carinskih postopkov, trgovinskih ovir ter statistične podatke  za vse države EU in za več kot 120 izvoznih trgov po svetu.

Povezava do video predstavitve v angleškem jeziku, kjer je na kratko opisana uporaba portala.

Podjetja, ki jih zanima poslovanje s Kanado, lahko do specifičnih vsebin dostopajo neposredno preko CETA spletne strani.

Nazaj