Nagrade za Najboljši poslovni načrt 2009 so podeljene

Nagrade za Najboljši poslovni načrt 2009 so podeljene

Nagrade za Najboljši poslovni načrt 2009 so podeljene

05. 03. 2010

Tehnološki park Ljubljana je podelil nagrade za Najboljši poslovni načrt 2009. Prvo mesto je zasedel poslovni načrt BioSistemika d.o.o. - Molekularne analize, drugo mesto si je priboril poslovni načrt Envit - okoljske tehnologije in inženiring, ter tretje mesto pa je pripadlo poslovnemu načrtu OpenHours.

Tehnološki park Ljubljana je podelil nagrade za Najboljši poslovni načrt 2009. Prvo mesto je zasedel poslovni načrt  BioSistemika d.o.o. - Molekularne analize, drugo mesto si je priboril poslovni načrt Envit - okoljske tehnologije in inženiring, ter tretje mesto pa je pripadlo poslovnemu načrtu OpenHours.

V roku za oddajo poslovnih načrtov je Tehnološki park Ljubljana prejel 13 poslovnih načrtov.

 • Poslovne načrte je ocenila 4-članska strokovna komisija v sestavi:
 • mag. Iztok Lesjak, Tehnološki park Ljubljana
 • Jure Mikuž, RSG Kapital (ponudnik tveganega kapitala)
 • Blaž Kos, Klub poslovnih angelov Slovenije
 • Mario Orasche, Eagle ventures (ponudnik tveganega kapitala)

Komisija je pri ocenjevanju upoštevala naslednje kriterije:

 • inovativnost in kreativnost ideje
 • prepričljivost in primernost pokritosti ključnih vsebin
 • tržni potencial ideje
 • uresničljivost poslovnega načrta
 • primernost tehnične izvedbe

Najbolje ocenjenih pet poslovnih načrtov se je predstavilo na dogodku Postanite poslovni angel!, ki ga je na Tehnološkem parku Ljubljana organiziral Klub poslovnih angelov Slovenije.

Pred udeleženci, ponudniki kapitala, in strokovno komisijo Tekmovanja so nosilci poslovne ideje v eni minuti predstavili poslovno idejo in skušali zanjo navdušiti udeležence. Na osnovi ocenjenega načrta (80 % končne ocene) in ocenjenega nastopa (20 % celotne ocene) so bili razglašeni zmagovalci Tekmovanja za najboljši poslovni načrt.

1. mesto: BioSistemika d.o.o. - Molekularne analize (Klemen Zupančič) – je spin-off podjetje Nacionalnega inštituta za biologijo. Podjetje ponuja celostne in inovativne rešitve na področju molekularnih tehnik. Podjetniška ekipa je interdisciplinarna, ki naročnikom bo naročnikom zagotavljala kakovostne in celostne rešitve v obliki izobraževanj, ISO certificiranih validacij protokolov, lastno inovativno programsko-strojno opremo, ki jo prilagodijo naročniku za specifične potrebe.

2. mesto: Envit - okoljske tehnologije in inženiring (Neža Finžgar) – se ukvarja z vsemi stopnjami remediacije z organskimi in anorganskimi polutanti onesnaženih tal, od prvih meritev do po-remediacijskih ukrepov. Rezultat delovanja podjetja bodo zmanjšani negativni vplivi, ki jih onesnažena tla predstavljajo za zdravje ljudi in okolja.

3. mesto: OpenHours (Ivan Turković) – je specializiran globalni spletni in mobilni iskalnik, ki uporabniku med drugim omogoči, da z enim klikom dobi informacijo o tem, ali je neka banka, trgovina, pošta, lekarna, bencinski servis ali restavracija trenutno odprta. Projekt je začel svojo pot v Sloveniji, sedaj se širi najprej na Dansko in Nizozemsko, nato še v ZDA in drugod po svetu.

4. mesto: Spletno-mobilni servis – Moboolo (Kristijan Sedlak) – je novodobni spletni servis za komunikacijo, informiranje in aktivno obveščanje uporabnikov preko mobilnega telefona, glede na geo-lokacijo ter preko spleta. Moboolo je spletno-mobilno socialno omrežje in uporabnikom nudi tako statične, kot sveže dinamične podatke, glede na uporabnikove trenutne zahteve in potrebe.

5. mesto: Spletni prijatelj (Benjamin Dobnikar in Tim Kremič) – odpira nov, inovativen pristop k komunikaciji, marketingu in projektnemu vodenju. Podjetje namerava izkoristiti potencial uporabe brezplačnih aplikacij za brezplačne video klice v poslovne namene.

Najboljši trije poslovni načrti so prejeli denarne nagrade, ki jim jih je podaril Tehnološki park Ljubljana in paket ugodnosti Banke Koper.

Mesto

Nagrada

1. mesto

3.000 €

2. mesto

2.000 €

3. mesto

1.250 €

Pogoj za izplačilo nagrade je ustanovitev podjetja do konca leta 2010, če le-to še ni ustanovljeno.

Več o projektu Tekmovanje za najboljši poslovni načrt

Januarja 2010 je Tehnološki park Ljubljana pričel z izvajanjem tradicionalnega projekta Tekmovanje za najboljši poslovni načrt. V sklopu projekta je bilo organiziranih devet podjetniških delavnic. Namen delavnic je bil motivirati skupine, ki imajo poslovno idejo, da jo preverijo s pripravo poslovnega načrta za ustanovitev podjetja.

Podjetniške delavnice, so bile izvedene v okviru Tekmovanja za najboljši poslovni načrt, je Tehnološki park Ljubljana nadgradil z vsebinami za predstavitev podjetniške ideje pred investitorji. Izvedba omenjenih vsebin je prenesena s projektom IRTrain – Investment rediness Training (www.ready4investors.eu), katerega namen je usposobiti podjetnike za sodelovanje s potencialnimi vlagatelji. Več kot 300 udeležencev je sodelovalo na podjetniških delavnicah.

Podjetniške skupine, ki so prijavile poslovni načrt na Tekmovanje za najboljši poslovni načrt so se tudi neposredno uvrstile na Tekmovanje za Start:up Slovenije, ki ga izvaja Tovarna podjemov, s soorganizatorjema Poslovnimi angeli Slovenije in Tehnološkim parkom Ljubljana ter z osredjema partnerjema Javno agencijo RS za podjetništvo in tuje investicije in Ministrstvom za gospodarstvom.

Pogoji za prijavo poslovnega načrta so bili naslednji:

 • Na tekmovanju je lahko sodeloval vsak, ki se je udeležil vsaj ene izmed delavnic, ne glede na izobrazbo ali zaposlitveni status, in sicer kot posameznik ali kreativna skupina z največ petimi (5) člani. Prijavil se je lahko tudi samostojni podjetnik ali gospodarska družba, ki ni bila ustanovljena pred 1.6.2009.
 • Prijavljen poslovni načrt je moral biti inovacija ali kreacija prijavitelja te ideje.
 • Za opravljanje poslovne dejavnosti mora prijavitelj uporabljati tehnološko zahtevnejšo in naprednejšo tehnologijo oz. zahtevnejša znanja.
 • Prijavitelj je moral izkazovati kreativnost in inovativnost, visok tržni potencial, potencial rasti, tehnološko svežino, dodano vrednost.

Dodatne informacije: Tehnološki park Ljubljana, Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Kontaktna oseba: Kristina Ober, Tel: (01) 620 34 00, E-pošta: kristina.ober@tp-lj.si, Spletna stran: www.tp-lj.si.

Nazaj