Dodatnih 9,5 milijona za samozaposlitve

Dodatnih 9,5 milijona za samozaposlitve

Dodatnih 9,5 milijona za samozaposlitve

08. 08. 2011

Kmalu bo imel zavod za zaposlovanje na voljo dodatnih 9,5 milijona evrov za subvencije vsem, ki nameravajo ustanoviti svoje podjetje.

Za vse brezposelne, ki se želijo samozaposliti, prihaja spodbudna novica z ministrstva za delo. V kratkem bo imel zavod za zaposlovanje na voljo dodatnih 9,5 milijona evrov za subvencije vsem, ki nameravajo ustanoviti svoje podjetje.

Služba vlade za lokalno samoupravo je že potrdila vlogo za program subvencioniranja samozaposlitev, podpisan mora biti le še aneks k sklenjeni pogodbi o izvajanju programa med ministrstvom za delo in zavodom za zaposlovanje. Po podpisu aneksa se bo čim prej začelo vključevanje zainteresiranih brezposelnih v program priprave na samozaposlitev. Kandidati, ki bodo uspešno zaključili program priprav, ki vključuje svetovalne intervjuje za presojo poslovnih idej in delavnice za samozaposlitev, bodo pridobili subvencijo v znesku 4500 evrov. Na ministrstvu ocenjujejo, da bodo z dodatnim denarjem do konca leta subvencije lahko razdelili še več kot 2100 brezposelnim.

Zavod za zaposlovanje je moral namreč marca začasno ustaviti novo vključevanje kandidatov v ta program, ker je zaradi velikega zanimanja med brezposelnimi porabil že ves denar, ki je bil sprva namenjen v letošnjem letu za subvencije. S 17 milijoni evrov je letos pomagal na samostojno podjetniško pot že 3528 brezposelnim. Veliko zanimanje za subvencioniranje samozaposlitve je bilo že lani, saj je zavod za subvencije okoli 20 milijonov evrov dodelil 5148 ljudem, in kot kaže, ne raste le s številom brezposelnih, ampak so k temu prispevali tudi novi pogoji, ki prejemnika subvencije zavezujejo, da njegovo novo podjetje deluje vsaj leto dni in ne več dve leti po ustanovitvi kot prej.

O ponovnem vključevanju brezposelnih v program priprave na samozaposlitev bo zavod objavil posebno obvestilo na svoji spletni strani: http://www.ess.gov.si/, o začetku vključevanja v program pa bodo pravočasno obveščali vse zainteresirane brezposelne tudi svetovalci zaposlitve.

Nazaj