Bruselj za podvojitev sredstev za raziskave in inovacije v IKT

Bruselj za podvojitev sredstev za raziskave in inovacije v IKT

Bruselj za podvojitev sredstev za raziskave in inovacije v IKT

16. 03. 2009

EU želi postati vodilna na področju IKT, zato Evropske komisija napoveduje podvojitev sredstev za razvoj tega sektorja.

Evropska komisija je ta teden predstavila strategijo za raziskave in inovacije v sektorju informacijske in komunikacijske tehnologije (IKT), katere cilj je, da EU postane vodilna svetovna sila na tem področju. V Bruslju med drugim pozivajo k podvojitvi vlaganj v raziskovalne in inovacijske dejavnosti v IKT.

Sektor IKT trenutno v Evropski uniji zaposluje 12 milijonov ljudi in predstavlja šest odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) povezave. Podjetja iz EU zasedajo 34-odstotni delež svetovnega IKT trga, obseg evropskega IKT trga pa se na letni ravni v povprečju povečuje za štiri odstotke.

EU zaostaja za svetovnimi tekmeci

Istočasno pa dodana vrednost, ki jo ustvari sektor IKT v EU, predstavlja le 23 odstotkov celotne dodane vrednosti v IKT sektorju v svetu, saj je trg v EU razcepljen. Kot poudarjajo v Bruslju, zato unija zaostaja za svetovnimi tekmeci na področju IKT raziskav in pri proizvodnji inovativnih IKT proizvodov ter storitev.

Poleg razcepljenosti trga pa je težava tudi v tem, da je obseg javnih in zasebnih vlaganj v IKT raziskave v EU za polovico manjši kot v ZDA, unija pa privabi petkrat manj tveganega kapitala kot ZDA.

Nova strategija, ki jo je predstavila komisija, zato predlaga tri sočasne poti ukrepanja.

Vir: STA

Nazaj