Uvedba 5% DDV stopnje

Uvedba 5% DDV stopnje

Uvedba 5% DDV stopnje

10. 01. 2020

Državni zbor je sprejel novelo ZDDV-1L, ki začne veljati 1. 1. 2020 in uvaja 5 % DDV stopnjo v slovenski DDV sistem.

Objavljeno: Portal FinD-INFO, 19. 12. 2019, www.findinfo.si, Avtor: Natalija Kunstek, davčna svetovalka

Državni zbor je sprejel novelo ZDDV-1L, ki začne veljati 1. 1. 2020 in uvaja 5 % DDV stopnjo v slovenski DDV sistem.

Skladno s 41. členom ZDDV-1 velja, da se DDV obračunava in plačuje po splošni stopnji 22% od davčne osnove in je enaka za dobavo blaga in storitev. Nadalje drugi odstavek predmetnega člena določa, da ne glede na prvi odstavek predmetnega člena velja, da se DDV obračunava in plačuje po nižji stopnji 9,5% od davčne osnove za dobave blaga in storitev iz Priloge I, ki je priloga ZDDV-1 in njegov sestavni del.

Skladno s predmetno novelo ZDDV-1L se spreminja 41. člena ZDDV-1 in sicer na način, da se predmetnemu členu dodaja drugi odstavek (obstoječi drugi odstavek pa postaja tretji odstavek), ki določa, da se DDV obračunava in plačuje po nižji stopnji 9,5 % od davčne osnove za dobave blaga in storitev iz Priloge I in po posebni nižji stopnji 5 % od davčne osnove za dobave blaga in storitev iz Priloge IV.

Priloga I je že znana, Priloga IV pa je nova priloga ZDDV-1, ki določa seznam dobav blaga in storitev, za katere se uporablja posebna nižja stopnja DDV. V prilogi IV je tako opredeljena dobava, vključno s knjižnično izposojo:

  • knjig,
  • časopisov, in
  • periodičnih publikacij,

in sicer na fizičnih nosilcih ali dobavljenih elektronsko ali oboje.

Priloga IV opredeljuje, da so s posebno nižjo stopnjo obdavči tudi:

  • brošure,
  • letake in podobno gradivo,
  • otroške slikanice,
  • knjige za risanje ali pobarvanke,
  • glasbena dela, tiskana ali v rokopisu,
  • zemljevide in hidrografske ali podobne karte.

Priloga IV pa eksplicitno izključuje gradiva, ki so v celoti ali v pretežnem delu namenjena oglaševanju oziroma ki jih v celoti ali v pretežnem delu tvorijo video vsebine ali avdio glasbene vsebine.

Posebna nižja stopnja DDV v višini 5 % za zgoraj navedene dobave se uporablja že za dobave, opravljene od vključno 1. 1. 2020 dalje.

Posledično je na portalu eDavki objavljena nova shema obrazca DDV-O. Oddajo obrazcev in ustrezno pripravo podatkov (XML) je možno testirati na BETA eDavkih. Obrazec DDV-O je namreč posodobljen z delom, ki se nanaša 5 % davčno stopnjo. Oddaja novega obrazca pa bo možna za obdobja od januarja 2020 dalje.

V javnosti se že pojavljajo vprašanja, kako ravnati v primeru, ko je posameznik plačal celoletno naročnino za določeno revijo (periodično publikacijo) v naprej, in sicer v letu 2019. Glede na to, da veljajo določbe novele ZDDV-1L od 1.1.2020 naprej, je smiselno zaključiti da so vsa plačila opravljena pred tem datumom predmet nižje 9,5 % DDV stopnje in ne posebne nižje 5 % DDV stopnje.

Nazaj