Spodbude za trajnostno mobilnost v podjetjih

Spodbude za trajnostno mobilnost v podjetjih

Spodbude za trajnostno mobilnost v podjetjih

24. 01. 2020

Vir in informacije: STA, 27. 12. 2019, www.sta.si

Eko sklad je 27. decembra 2019 objavil nov javni poziv za naložbe v ukrepe trajnostne mobilnosti v podjetjih, katerega namen je prispevati k zmanjševanju emisij v prometu. Gre za kombinacijo nepovratnih sredstev ter ugodne obrestne mere, sodelujejo pa lahko pravne osebe, samostojni podjetniki in druge fizične osebe, ki opravljajo registrirane dejavnosti.

Eko sklad podjetjem ponuja kombinirane finančne spodbude v obliki nepovratnih sredstev v višini od 20 do 50 odstotkov vrednosti naložbe in kredita z obrestno mero v višini trimesečnega euriborja, povečano za 1,3 odstotne točke. Dodeljene bodo po pravilu de minimis.

Sklad bo podjetjem sofinanciral izdelavo mobilnostnih načrtov, postavitev parkirišč za kolesa in kolesarnice ter nakup električnih koles in koles za službeno uporabo, kot tudi nakup polnilnic za električna vozila in polnilnic za vozila na vodik.

Spodbuda za nakup koles in električnih koles je namenjena spodbujanju kolesarjenja oz. dnevne mobilnosti s kolesom kot pomembne okoljsko in družbeno trajnostne alternative avtomobilom za prevoz krajših razdalj.

Spodbuda za parkirišča za kolesa in kolesarnice je namenjena izboljšanju pogojev za kolesarjenje zaposlenih, zagotovljeno varno parkiranje je namreč pomemben element odločanja za prihod na delo s kolesom. Spodbuda za polnilnice pa je namenjena vzpostavitvi infrastrukture za polnjenje vozil v lasti podjetja in zaposlenih ter za javno uporabo.

Prav tako je predmet razpisa financiranje nakupa prikazovalnikov bližnjih postajališč in odhodov z njih v realnem času ter registratorjev odhoda/prihoda za trajnostne načine prevoza. S tem želi sklad prispevati k informiranju o aktualnem dogajanju in tako spodbuditi uporabo vozil javnega potniškega prometa za prihod in odhod na delovno mesto ter registriranju trajnostnih načinov prihoda na delo, kar omogoča nagrajevanje takšnih prihodov.

Nazaj