Expo 2020 Dubaj: odlična priložnost za Slovenijo, da svetu pokaže najboljše, kar ima

Expo 2020 Dubaj: odlična priložnost za Slovenijo, da svetu pokaže najboljše, kar ima

Expo 2020 Dubaj: odlična priložnost za Slovenijo, da svetu pokaže najboljše, kar ima

12. 10. 2020

Čez natanko leto dni se bo v Dubaju v Združenih arabskih emiratih pričela svetovna razstava Expo Dubaj 2020, ki je bila zaradi pandemije koronavirusa prestavljena na kasnejši termin.

Vir in informacije: SPIRIT Slovenija, javna agencija, 1. 10. 2020, www.spiritslovenia.si

Čez natanko leto dni se bo v Dubaju v Združenih arabskih emiratih pričela svetovna razstava Expo Dubaj 2020, ki je bila zaradi pandemije koronavirusa prestavljena na kasnejši termin. Med 192 državami udeleženkami se bo s svojim nacionalnim paviljonom pod sloganom »Slovenia. Green Smart Experience.« svetu predstavljala tudi Slovenija, in sicer kot trajnostna, sodobna in ustvarjalna ter v prihodnost usmerjena država, v kateri se prepletajo zeleno okolje, znanje, prebojne ideje in inovacije ter gospodarstvo z dodano vrednostjo. Z današnjim dnem organizatorji pričenjajo tudi s serijo virtualnih dogodkov, s katerimi želijo izkoristiti čas za uvajanje v tematike razstave in državam ponuditi možnost, da predstavijo svoje delovanje na različnih področjih, luč sveta pa je ugledala tudi spletna stran slovenske predstavitve na svetovni razstavi Expo Dubaj 2020.

Expo 2020 v Dubaju bo med 1. oktobrom 2021 in 31. marcem 2022 združil svet v duhu solidarnosti in optimizma, saj naj bi predstavljal globalni forum, ki bo ponudil prostor za ustvarjanje in udejanjanje pozitivnih sprememb v spremenjenem svetu.

Slovenija bo v Dubaju nastopila pod sloganom »Slovenia. Green Smart Experience,« s katerim se bo svetovni javnosti predstavljala kot trajnostna, sodobna in ustvarjalna ter v prihodnost usmerjena država, v kateri se prepletajo zeleno okolje, znanje, prebojne ideje in inovacije ter gospodarstvo z dodano vrednostjo. Namen udeležbe na Expo 2020 Dubaj je umestitev Slovenije na svetovni zemljevid kot trajnostne ter hkrati visoko tehnološke in inovacijske države, promocija slovenskega gospodarstva in Slovenije kot turistične destinacije ter povečanje prisotnosti slovenskih izdelkov in storitev tako na trgu Združenih arabskih emiratov kot na svetovnem trgu.

Paviljon bo obiskovalcem zagotovil edinstveno izkušnjo - osebno začutiti in odkriti, kako lahko naša država s svojim načinom življenja in naša podjetja z najsodobnejšimi rešitvami prispevajo k globalnemu cilju trajnostnega poslovanja, industrije in življenja.

Paviljon bo postavljen v tematskem sklopu Trajnost na 1.550 m2 velikem razstavnem prostoru, ki ga odlikuje odlična lega v neposredni bližini enega od treh vhodov na prizorišče svetovne razstave. Paviljon je arhitekturno zamišljen kot lebdeča zelena oaza na vodni blazini in prikazuje slovensko modrost, inovativnost in energijo. Zasnovan je kot pametno okolje in bo obiskovalcem omogočal virtualni obisk in izkušnjo prihodnosti ter doživetje Slovenije z vsemi čuti z uporabo naprednih digitalnih rešitev. Paviljon se razprostira v treh nadstropjih. Pritličje je zamišljeno kot odprt prostor, ki obiskovalcem ponuja vpogled v slovenske znanstvene, športne in kulturne dosežke, vpogled v izbrane slovenske izdelke široke potrošnje, zagotavlja pretočnost obiskovalcev in organizacijo različnih kulturno-umetniških prireditev in drugih dogodkov. V prvem nadstropju, ki predstavlja bistvo zgodbe o zeleni in pametni Sloveniji, bodo obiskovalci s pomočjo digitalnih vsebin in bogate multimedijske izkušnje celovito izkusili in občutili Slovenijo. Drugo nadstropje predstavlja slovensko gospodarstvo in bo namenjeno različnim predstavitvam dobrih praks, organizaciji okroglih miz in za poslovna mreženja. Več o paviljonu.

Organizatorji svetovne razstave Expo Dubaj 2020, ki je bila zaradi pandemije Covid 19 prestavljena za leto dni, so se odločili, da bodo v vmesnem času izvedli serijo virtualnih dogodkov (t. i. Pre-Expo program), s katerimi želijo izkoristiti pridobljeni čas za uvajanje v tematike, ki se bodo odvijale naslednje leto in na ta način državam ponuditi možnost, da predstavijo svoje delovanje na različnih področjih ter že vnaprej spletejo poslovne navezave. Program bo upošteval predvidenih 11 tematskih tednov in mednarodne dneve ter se bo pričel natanko leto dni pred dogodkom, torej v teh dneh. Slovenija želi kar najbolje in v čim večjem obsegu predstaviti slovenska prebojna podjetja, zato bo v tematske tedne, predlagane s strani organizatorja, vključila tudi vsebine, ki so pomembne za promocijo slovenskega gospodarstva, in sicer: tovarne prihodnosti, razvoj materialov, e-mobilnost, les in pametne zgradbe. Priložnosti in možnosti sodelovanja za slovenska podjetja bodo v kratkem objavljene na spletni strani in v medijih.

*******

Nosilka priprave predstavitve Slovenije na svetovni razstavi Expo Dubaj 2020 je javna agencija SPIRIT Slovenija, sicer pa je to skupni projekt Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Slovenske turistične organizacije (STO), Ministrstva za zunanje zadeve in Urada Vlade RS za komuniciranje.

*******

ZAŽIVELA SPLETNA STRAN

Natanko leto dni pred uradnim odprtjem, je luč sveta ugledala tudi spletna stran slovenske predstavitve na svetovni razstavi Expo Dubaj 2020: www.expo2020slovenia.si, preko katere bo zainteresirana domača in tuja javnost redno obveščena o aktivnostih, dogajanju in priložnostih za slovenska podjetja pred svetovno razstavo, v času njenega trajanja in po njej.

Nazaj