V projekt spodbujanja podjetništva pri mladih se vključuje vse več šol

V projekt spodbujanja podjetništva pri mladih se vključuje vse več šol

28. 06. 2024

Vir in informacije: STA, 21. 6. 2024, www.sta.si

Aktivnosti, usmerjene v razvoj podjetniških kompetenc šolarjev in dijakov ter zagotavljanje pogojev za njihov celovit podjetniški razvoj, izvaja vse več šol, zadovoljni ugotavljajo v Javni agenciji SPIRIT Slovenija, ki bo tudi v novem šolskem letu financirala podjetniške delavnice in krožke na osnovnih in srednjih šolah. Sodelovalo jih bo rekordnih 151.

SPIRIT Slovenija preko javnega poziva financira različne podjetniške aktivnosti za mlade: delavnice - Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti, na katerih udeleženci spoznajo temeljne mehke veščine podjetnosti, startup vikende, na katerih mladi razvijajo lastne ideje ali rešujejo izzive podjetij in drugih organizacij, ter obšolske dejavnosti, kot so denimo podjetniški krožki, ki so namenjeni krepitvi kompetenc in pridobivanju konkretnih izkušenj ekip mladih pri nadaljnjemu razvoju poslovnih idej.

Najboljše ekipe mladih se prijavijo na nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih POPIR, ki ga skupaj organizirajo Primorski tehnološki park, SPIRIT Slovenija, ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ter Slovenski podjetniški sklad.

V prihodnjem šolskem letu bo agencija financirala izvajanje podjetniških delavnic, krožkov in startup vikendov na 151 osnovnih in srednjih šolah po celotni Sloveniji, v katere naj bi se vključilo rekordno število mladih, skoraj 7000.

Zadnja leta je velik porast zanimanja šol za izvajanje tovrstnih dejavnosti. Na poziv se je namreč odzvalo rekordno število osnovnih in srednjih šol, od tega bo skoraj petina prijavljenih te aktivnosti izvajala prvič. Največ vključenih šol je iz podravske regije (42), sledijo jugovzhodna (20), osrednjeslovenska in savinjska regija (18).

Kompetence, kot so ustvarjalnost, podjetnost in inovativnost, zahteva današnji globalni trg, zato je prav, da jih začnemo spodbujati že pri najmlajših. Mladi jih bodo potrebovali na svoji življenjski poti, ne glede na to, ali jih bo ta vodila na samostojno podjetniško pot, ali pa bodo delovali kot zaposleni v javnem ali realnem sektorju.

Na agenciji so aktivnosti usmerili tudi v usposabljanje in krepitev kompetenc učiteljev na tem področju. Tako so zanje že pred leti razvili nekaj vaj in orodij ter jih usposobili za izvajanje šolskih in obšolskih aktivnosti. Tudi v začetku novega šolskega leta bodo na izbranih šolah potekala obvezna usposabljanja za učitelje in profesorje, ki bodo poleg podjetniškega mentorja izvajali podjetniške aktivnosti.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj