SOLVIT - pomoč podjetjem in posameznikom pri kršitvah njihovih pravic znotraj Evropske unije

SOLVIT - pomoč podjetjem in posameznikom pri kršitvah njihovih pravic znotraj Evropske unije

30. 04. 2024

Vir in informacije: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, 29. 4. 2024, www.gov.si

SOLVIT (izpeljanka iz angleških besed solve it oziroma rešiti) je organizacija za pomoč podjetjem in posameznikom, kadar organ druge države Evropske unije (EU) krši njihove pravice. Slovenski center SOLVIT, ki ima sedež na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, je začel delovati 1. maja 2004, ob vstopu Republike Slovenije v EU. Letos praznuje 20 let delovanja.

Članstvo v EU ponuja bogat nabor priložnosti za poslovanje, bivanje, zaposlitev, potovanje ali študij. Ker pa lahko pri tem pride tudi do zapletov in ker se je v tuji državi težje znajti, so podjetjem in posameznikom v vseh državah EU na voljo centri SOLVIT, kamor se lahko obrnejo po pomoč. SOLVIT tako posreduje pri ministrstvih, davčnih upravah, centrih za socialno delo, policiji, zavodih za pokojninsko ali zdravstveno zavarovanje, javnih agencijah in drugih javnih organih druge države EU.

Letno SOLVIT prejme okoli 500 prijav. Kljub naraščanju števila obravnavanih primerov uspe uspešno rešiti preko 90 odstotkov konfliktov. V največji ponos so primeri, ko se v nekaj dneh reši birokratski zaplet, ki se je vlekel več let.

Slovenski center SOLVIT med svoje največje uspehe šteje naslednje primere:

  • Pomoč slovenskemu podjetju, ki na trgu EU prodaja bivanjske prikolice, njihova uporaba pa je bila na Češkem nenadoma nedovoljena. Po preverjanju je SOLVIT ugotovil, da prepoved res obstaja, vendar pa ni upravičena. Pristojni na Češkem so bili soočeni z argumentom kršitve prava EU, SOLVIT je dosegel, da so bili sproženi postopki za spremembo nacionalne zakonodaje.
  • Pridobitev nujno potrebnih potrdil: številnim slovenskim državljanom, ki so bili zaposleni v Italiji, je SOLVIT pomagal in še vedno pomaga pridobiti dokumentacijo, ki je potrebna za začetek izplačevanja pokojnine ali nadomestila za brezposelnost. Pristojni italijanski organ ima namreč večletne zaostanke. Z vsakokratno pritožbo SOLVITA zoper Italijo zaradi nespoštovanja rokov, slovenski državljani hitreje dobijo zahtevana potrdila.
  • Prometni prekrški: slovenski podjetniki in državljani občasno iz druge države EU prejmejo obvestilo o prometnem prekršku, ki ga niso nujno zagrešili. Pri SOLVITU svetujejo odziv glede na okoliščine oziroma izvedejo poizvedbo. Tako so že pomagali številnim voznikom, med drugim tudi dolenjskemu kmetu, ki naj bi na madžarski avtocesti prekoračil hitrost, čeprav ima v lasti zgolj traktor. Gospod je bil v stiski, saj mu je na madžarskem že grozila izvršba. S posredovanjem SOLVITA so bili vsi postopki zoper njega ustavljeni v dveh tednih.
  • Pomoč več kot 50 slovenskih podjetjem, ki so se v času zaprtja meja zaradi covida-19 znašli v brezizhodnem položaju: SOLVIT je pridobil stališče Evropske komisije glede razumnega tolmačenja pravil karantene ter v sodelovanju s centri na Hrvaškem in v Avstriji omogočil, da so podjetja, zlasti gradbena, lahko nadaljevala s svojimi čezmejnimi projekti (na primer gradnja prizidka bolnišnice v Zagrebu, ki jo je izvajalo slovensko podjetje).

Centri SOLVIT se nahajajo v vseh državah članicah EU ter na Norveškem, v Islandiji in Lihtenštajnu. Storitev je brezplačna. Celotna mreža SOLVIT vsako leto obravnava okoli 20.000 primerov pritožb in je pomemben pokazatelj težav, do katerih prihaja znotraj EU.

SOLVIT Evropski komisiji redno poroča o strukturnih ovirah na trgu in tako pomaga krojiti boljšo EU.

Več informacij o rešitvah za težave pri uveljavljanju vaših pravic v EU najdete na spletni strani SOLVIT.

Kontakt

Slovenski center SOLVIT

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj