Dan intelektualne lastnine

Dan intelektualne lastnine

23. 04. 2024

Datum: 24. april 2024, ob 10.00 uri

Kraj: na spletu

Vsako pomlad, 26. aprila, obeležujemo svetovni dan intelektualne lastnine. Ta dan je priložnost, da poudarimo vlogo, ki jo imajo pravice intelektualne lastnine pri spodbujanju inovativnosti in ustvarjalnosti. Kampanji se z različnimi aktivnostmi pridružujejo tudi na Uradu za intelektualno lastnino, med drugim z brezplačnim spletnim predavanjem za širšo javnost 24. aprila 2024.

Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (angleško World Intellectual Property Organization - WIPO) je za vodilno temo letošnje kampanje izbrala cilje trajnostnega razvoja. Kampanja poteka pod sloganom »Intelektualna lastnina in cilji trajnostnega razvoja: z inovacijami in ustvarjalnostjo gradimo skupno prihodnost«.

V ospredje je postavljena intelektualna lastnina, ki na inovativen način prispeva k reševanju glavnih izzivov, s katerimi se sooča človeštvo, in pripomore k bolj zdravim, varnejšim in udobnejšim življenjem ljudi in družbe kot celote.

Svetovni dan intelektualne lastnine 2024 bo priložnost za predstavitev osrednje vloge, ki jo imajo intelektualna lastnina, inovativnost in ustvarjalnost pri doseganju teh ciljev v korist vseh. Intelektualna lastnina je namreč pomemben katalizator za rast in razvoj in ima kot taka ključno vlogo pri izboljšanju življenjskih pogojev in varovanju našega planeta.

spletnem orodju, ki ga je pripravil WIPO (v angleščini), si lahko na razumljiv in interaktivni način podrobneje ogledate podporo, ki jo pri zasledovanju 17 ciljev trajnostnega razvoja nudijo inovacije, podprte s pravicami intelektualne lastnine.

Brezplačno spletno predavanje

V počastitev svetovnega dneva intelektualne lastnine 2024 bodo na uradu organizirali brezplačno spletno predavanje o osnovah intelektualne lastnine, ki bo potekalo v sredo, 24. aprila 2024, ob 10. uri.  

Na predavanju bodo predstavili kaj je intelektualna lastnina, kako jo varujemo pri nas in v svetu ter kako pravice intelektualne lastnine podpirajo inovativnost in kreativnost, ki je potrebna za tlakovanje poti do trajnostne prihodnosti.

Dogodek je namenjen širši javnosti, od posameznikov na začetku svoje poti do že uveljavljenih podjetnikov, izumiteljev in ustvarjalcev ter vsem tistim, ki vas zanima širša tema trajnostnega razvoja in inovacij.

Dodatne informacije in prijave

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj