Vse več mladih navdušenih nad podjetništvom

Vse več mladih navdušenih nad podjetništvom

09. 04. 2024

Vir in informacije: STA, 4. 4. 2024, www.sta.si

Nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih Popri je ponovno dokazalo, da mladi znajo in želijo ustvarjati svojo prihodnost. Kar 607 prijav so prejeli na letošnje na tekmovanje, v hudi konkurenci se jih je 103 uvrstilo v finale, ki je potekalo 4. aprila 2024 v Novi Gorici.

Ugledni podjetniki v komisiji so odločali, kdo med njimi je svojo idejo najbolje razvil v poslovni model in ga tudi najbolj suvereno predstavil. Ekipe so tekmovale v kategorijah osnovnošolci, dijaki in mladi do 29. leta, prvim trem v vsaki med njimi prinaša denarne nagrade in možnost udeležbe na mednarodnih tekmovanjih ter strokovnih ekskurzijah v tujini.

Popri so odličen primer, kako se da povezati šolstvo z gospodarstvom z namenom, da se mladim omogoči razvoj idej v sodelovanju s podjetniki. S Popri dokazujejo tudi, kako pomembno vlogo imajo pri podpori mladim podjetnikom inkubatorji in tehnološki parki. In hkrati so ponosni, da lahko skupaj z državo sistematično razvijajo celovit sistem podpore podjetnosti mladih, ki Slovenijo v evropskem prostoru postavlja za primer dobre prakse na tem področju.

Enaindvajseta sezona Popri je bila rekordna, saj se je na tekmovanje prijavilo skoraj 30 odstotkov več mladih kot leto prej. 203 ekipe oziroma 607 tekmovalcev iz vse Slovenije in zamejstva so ob podpori 137 mentorjev v 98 izobraževalnih ustanovah pripravili poslovne modele za svoje ideje. Najboljših 36 ekip se je prebilo čez polfinale, ki je potekalo v začetku marca na štirih lokacijah pri regijskih partnerjih.

V finalu je komisija v vsaki kategoriji izbrala po tri najboljše ekipe. Prejele so denarne nagrade iz nagradnega sklada, ki ga zagotavljajo soorganizatorji tekmovanja - ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, javna agencija SPIRIT Slovenija in Slovenski podjetniški sklad. Vse v finale uvrščene ekipe so že po polfinalu prejele vsaka po 500 evrov za izboljšanje poslovne ideje. Dodatno mentorsko pomoč za priprave na finale so ponudili izkušeni podjetniki iz Kluba slovenskih podjetnikov. Poleg tekmovalnega dela so letos prvič v Novi Gorici organizirali tudi Popri festival podjetnosti in podjetništva mladih Slovenije. Na dogodku so mladi lahko spoznali uspešne Popri tekmovalce iz preteklih sezon, ki si že utirajo podjetniško pot, ter se družili s podjetniki in gospodarstveniki

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj