Razpis za izjemne dosežke na področju oblikovanja med imetniki registriranih modelov Skupnosti

Razpis za izjemne dosežke na področju oblikovanja med imetniki registriranih modelov Skupnosti

27. 02. 2024

Vir in informacije: Urad RS za intelektualno lastnino, www.gov.si

Urad EU za intelektualno lastnino (EUIPO) je objavil razpis za izjemne dosežke na področju oblikovanja med imetniki registriranih modelov Skupnosti.

Nagrada poudarja pomen kvalitetnega oblikovanja in njegov vpliv na gospodarski, družbeni, kulturni in okoljski razvoj.

Na spletni strani EUIPO so objavljene podrobnejše informacije o razpisu DesignEuropa Awards, vključno s pogoji ter obrazcem za prijavo (v angleškem jeziku).

Slavnostna podelitev nagrad bo septembra 2024 v Rigi v Latviji, rok za prijave in nominacije podjetij pa je 15. marec 2024.

Kategorije nagrad DesignEuropa so:

  • Industrijska nagrada

Za izjemne modele izpod rok velikih in srednje velikih podjetij.

  • Nagrada za podjetnike in mala podjetja

Za izjemne modele podjetnikov, malih podjetij in nedavno ustanovljenih podjetij, ne glede na njihovo velikost.

  • Nagrada za življenjsko delo

Namenjena oblikovalcem s pomembnim delom, ki so v svoji karieri pomembno vplivali na področje oblikovanja.

  • Nagrada za mlade oblikovalce

V letošnjem letu je dodana nova kategorija mladih oblikovalcev (angleško Next Generation Design Award). Ta nova kategorija je namenjena izključno mladim talentom do 29 let. Namen te kategorije je prepoznati prispevke mladih oblikovalcev, ki so se izkazali z izjemnimi ustvarjalnimi in obetavnimi dosežki.

Kriteriji za prijavo:

Vse nominacije in prijave morajo biti na podlagi veljavnih modelov Skupnosti, ki se tržijo in prodajajo (v kateri koli državi). Ta kriterij ne velja za kategorijo za mlade oblikovalce.

Preberite si podrobnejša pravila za prijavo na razpis.

Lansko leto je nagrado v kategoriji mala in nastajajoča podjetja doseglo slovensko podjetje Remigo z električnim izvenkrmnim motorjem RemigoOne (v angleščini). Direktor podjetja Remigo Marko Vrtovec je na vprašanje, kaj je pomembno pri uveljavljanju pravic intelektualne lastnine, odgovoril, da ima varstvo intelektualne lastnine veliko prednosti. Zaradi podeljenih patentov, modela in znamk imajo večjo svobodo delovanja ter varnost, kar jim omogoča varstvo lastnega dela v razvoju in oblikovanju, s čemer dosegajo višjo vrednost podjetja ter so bolj privlačni za investitorje. Slednji pri vrednotenju podjetij dosledno upoštevajo, ali ima podjetje podeljene pravice intelektualne lastnine.

Slovenska podjetja vabijo k prijavi!

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj