Strožja pravila za vse spletne platforme v EU-ju

Strožja pravila za vse spletne platforme v EU-ju

20. 02. 2024

2 0
Koristnost članka
2 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: Portal FinD-INFO, 19. 2. 2024, www.findinfo.si

Vse spletne platforme morajo v skladu z aktom o digitalnih storitvah v EU-ju upoštevati strožja pravila, namenjena večji zaščiti uporabnikov. Od lanskega avgusta so strožja pravila že veljala za 19 večjih spletnih ponudnikov.

Evropski akt o digitalnih storitvah je sicer začel veljati novembra 2022 in ponudnikom digitalnih storitev postavlja jasne obveze za zaščito njihovih uporabnikov pred nezakonitimi vsebinami, dezinformacijami in drugimi družbenimi tveganji.

Vse spletne platforme z uporabniki v EU-ju, razen mikropodjetij in malih podjetij, ki zaposlujejo manj kot 50 ljudi in katerih letni promet ne presega 10 milijonov evrov, morajo od danes naprej izvajati ukrepe za boj proti nezakonitim vsebinam, blagu in storitvam, za zaščito mladoletnikov, opolnomočenje uporabnikov z informacijami o oglasih in vsaj enkrat letno objaviti poročilo o svojih postopkih moderiranja vsebine, so v sporočilu za javnost pojasnili na Evropski komisiji.

Platforme morajo uporabnikom zagotoviti označevanje nezakonitih vsebin

Spletne platforme morajo v EU-ju tako od 17. 2. 2024 naprej uporabnikom zagotoviti sredstva za označevanje nezakonitih vsebin, vključno z blagom in storitvami. Mladoletnim osebam ne smejo več prikazovati oglasov, ki temeljijo na profiliranju ali njihovih osebnih podatkih.

Platforme, ki niso imenovane za zelo velike spletne platforme ali zelo velike spletne iskalnike, bo na ravni držav članic EU-ja nadzoroval neodvisni regulativni organ, ki bo deloval kot nacionalni koordinator digitalnih storitev.

Več o tem

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj