POPRI - tekmovanje v podjetniških idejah mladih že v nizkem startu

POPRI - tekmovanje v podjetniških idejah mladih že v nizkem startu

06. 02. 2024

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: Dnevnik, 5. 2. 2024, www.dnevnik.si, Avtor: Romana Špende

Odprta je enaindvajseta sezona nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih Popri, katerega glavni organizator je Primorski tehnološki park v sodelovanju s soorganizatorji. Rok za prijavo na tekmovanje je 14. februar.

Mladi na tekmovanju svoje poslovne ideje razdelajo v poslovni model, ki ga pripravijo samostojno ali ob podpori mentorjev. Poleg poslovnega modela lahko izdelajo enostavne prototipe in druge predstavitvene materiale. Tekmovalci so razdeljeni v tri starostne skupine: osnovnošolci od 7. do 9. razreda, dijaki ter študenti in mladi do 29 let. Primorski tehnološki park je v zadnjih dveh desetletjih že 4654 mladim omogočil, da se naučijo svoje inovativne zamisli uresničevati na podjeten način. Sodelujoči so v dveh desetletjih v okviru tekmovanja razvili 1322 podjetniških projektov, pomagalo pa jim je 830 mentorjev iz 635 izobraževalnih ustanov.

V predtekmovanju izobraževalni dogodki

V predtekmovalnem obdobju Popri se po Sloveniji izvajajo različni izobraževalni dogodki, kot so start up vikendi in podjetniški krožki, kjer mladi razvijajo veščine podjetnosti, kot so kritično razmišljanje in ustvarjalnost, pridobijo lastne izkušnje in dostop do mentorjev, dobijo prvi stik z gospodarstvom ter razvijajo poslovne modele, ki jih kasneje prijavijo na tekmovanje Popri. Nacionalno tekmovanje poteka dvostopenjsko, najprej na regijski (polfinale) in nato na nacionalni ravni (finale). Vse do roka prispele prijave bodo pregledali člani ocenjevalne komisije iz vse Slovenije.

Na podlagi ocen poslovnega modela v pisni obliki se bo v polfinale uvrstilo največ dvanajst ekip iz vsake starostne kategorije iz vsake regije, ki bodo svoje poslovne modele osebno predstavile ocenjevalni komisiji iz svoje regije. Ocenjevanje za Goriško, primorsko-notranjsko in obalno-kraško regijo bo potekalo v Primorskem tehnološkem parku Nova Gorica 7. marca. Razvojni center Novo mesto bo 6. marca gostil prijavljene z območja jugovzhodne Slovenije in Posavja. V SAŠA inkubatorju bo 7. marca komisija ocenjevale prijave s Koroške ter iz savinjske, podravske in pomurske regije. Tehnološki park Ljubljana pa bo 6. marca gostitelj ocenjevanja prijavljenih za osrednjo Slovenijo in Gorenjsko.

Finale aprila v Novi Gorici

Ocenjevalna komisija bo na podlagi ustnih predstavitev (pitchev) izbrala tri najboljše podjetniške projekte iz vsake starostne kategorije, ki se bodo uvrstili v finale. V finale uvrščene ekipe prejmejo denarno nagrado v višini 500 evrov, ki služi nadgradnji poslovnega modela ali prototipa ter dodatno mentorsko podporo za pripravo na finale tekmovanja Popri. Finale bo potekal v četrtek, 4. aprila, v Novi Gorici. V njem se bo pomerilo 36 ekip z najboljšimi podjetniškimi projekti (dvanajst iz vsake starostne kategorije iz vse Slovenije). Finalisti bodo svoje podjetniške projekte predstavili pred nacionalno ocenjevalno komisijo v obliki petminutnega pitcha.

Nagradni sklad za tekmovanje Popri 2024 znaša 36.000 evrov bruto. Nagradni sklad omogočajo ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Spirit Slovenija in Slovenski podjetniški sklad, ki soorganizirajo tekmovanje, soorganizatorja pa sta še Mestna občina Nova Gorica in Občina Šempeter-Vrtojba. Po 500 evrov prejmejo ekipe, ki se v posameznem polfinalu uvrstijo na najvišja tri mesta glede na število točk v vsaki starostni kategoriji. V finalu nacionalnega tekmovanja prejmejo ekipe naslednje nagrade: za uvrstitev na prvo mesto 2000 evrov, za drugo mesto 1300 evrov in za tretje mesto 700 evrov. Mladi tako na izobraževalnem kot tekmovalnem delu sodelujejo brezplačno. Tekmovanje se zaključi s slavnostno razglasitvijo zmagovalcev na zaključni prireditvi v Novi Gorici.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj