Vas zanima akvaponska pridelava zelenjave? Nova pridobitev v Akvaponskem vrtu Banuta - roza senčilna mreža.

Vas zanima akvaponska pridelava zelenjave? Nova pridobitev v Akvaponskem vrtu Banuta - roza senčilna mreža.

23. 01. 2024

4 0
Koristnost članka
4 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: RTV SLO, 17. 1. 2024, www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/175008420?s=tv

V vasi Banuta v Prekmurju je bil novembra letos zgrajen prvi akvaponski vrt za komercialno gojenje zelenjave in sadja.

Več o akvaponski pridelavi zelenjave

Video

Z namenom senčenja in spodbujanja rasti zelenjave so v akvaponskem vrtu v Banuti postavili roza senčilno mrežo. Delovanje roza senčilne mreže je: »Zajamemo ultravijolično svetlobo, da jo oddajamo kot modro, in del zelene, da jo ponovno oddajamo kot rdečo, s čimer povečamo razmerje med rdečo in modro, ki ga potrebujejo rastline za boljšo zdravo rast.«

Podnebne spremembe že občutimo po vsem svetu, po napovedih naj bi učinki sprememb v prihodnjih desetletjih postali še pogostejši in intenzivnejši. Tem spremembam je potrebno prilagajati pridelavo hrane v prihodnosti.

Akvaponkska pridelava  ponuja pogoje za kakovostno in naravno pridelavo hrane z vključevanjem inovativnih tehnologij in posledično krepitev ekonomskega položaja kmetij v Sloveniji. Pri akvaponiki hkrati gojimo ribe in zelenjavo ali sadje, brez uporabe zemlje, gnojil, pesticidov in kemikalij. V akvaponsko pridelani zelenjavi ni težkih kovin in pesticidov. Akvaponika podpira ekološki krog, saj riba preko svojih iztrebkov zagotavlja potrebna gnojila za vrtnine.

Glavne prednosti so v naravni pridelavi brez umetnih gnojil, postavitvi akvaponskega vrta v mestna naselja in v veliko večjem pridelku kot pri tradicionalnih metodah. Naravni način predelovanja zelenjave pridobiva na pomenu, predvsem zaradi prekomerne uporabe uvoženega sadja in zelenjave, ki je vsebuje veliko pesticidov in drugih kemikalij. Razen tega je pri akvaponski pridelavi tudi dodaten produkt – ribe.

Akvaponski vrt je primeren tako za dobro obiskane mestne lokacije kot za neizkoriščene objekte kot so propadajoča parkirišča ali prazne neizkoriščene prostore med stanovanjskimi stavbami. Model je možno postaviti kot energetsko neodvisen objekt, voda v sistemu neprestano kroži, vodo, ki izpuhti ali jo porabi zelenjava, nadomestimo z deževnico, ki jo zbirajo.

Sodelovati želijo s lokalnimi skupnostmi, podjetji, šolami in zavodi pri pridelavi akvaponske zelenjave in gojenju rib. Poleg tega želijo vzpostaviti povezave z raziskovalnimi inštituti in univerzami na področju raziskav akvaponske pridelave hrane.

Vabijo Vas da si Akvaponski vrt ogledate v vzorčni kmetiji Banuta v Prekmurju. Le tega so zgradil v okviru projekta Vzorčne pomurske kmetije, ki ga za Pomursko madžarsko samoupravno narodno skupnost (PMSNS) financira Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP) in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP).

Dodatne informacije: Za obisk in več informacij pokličite podjetje Satilu, g. Jožef Meh: 051 844 260, Facebook stran SATILU Akvaponični sistemi: www.facebook.com/profile.php?id=61554968737718.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj