Izdaja potrdila A1 po 1. januarju 2024

Izdaja potrdila A1 po 1. januarju 2024

16. 01. 2024

3 0
Koristnost članka
3 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: Portal FinD-INFO, 8. 1. 2024, www.findinfo.si, Avtor: Zdenka Bedekovič, OZS

Nov Zakon o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-1) je začel veljati v celoti. Ta prinaša spremembe in dopolnitve tudi pri izdaji potrdila A1. Te se nanašajo tako na podjetja in njihove napotene delavce, kot tudi za samostojne podjetnike, ki bodo izvajali čezmejne storitve v EU, Islandiji, Liechtensteinu, Norveški, Švici ali Združenem kraljestvu.

Zaskrbljenost podjetij in samostojnih podjetnikov je upravičena. Novi zakon za čezmejno izvajanje storitev prinaša tudi nove pogoje za izstavitev potrdila A1, ki jih bodo morali izpolnjevati tako delodajalci, kot napoteni delavci. Te pogoje pa bodo morali upoštevati tudi samostojni podjetniki, če bodo želeli pridobiti zgoraj omenjeni obrazec.

V Uradnem listu RS (številka 129/2023 z dne 20. 12. 2023), je bil objavljen Pravilnik o obrazcu vloge za izdajo potrdila A1Ta določa obrazec s podatki, potrebnimi za obdelavo vloge in izjavami vlagatelja za:

  • izdajo potrdila A1 za namen čezmejnega izvajanja storitev v državi članici Evropske unije in
  • izdajo potrdila A1 za namen čezmejnega izvajanja storitev v najmanj dveh državah članicah Evropske unije.

Opozorilo: Izstavljena potrdila A1, ki so jih delodajalci pridobili za svoje napotene delavce v letu 2023, še veljajo do datuma izteka.

Delodajalci in samostojni podjetniki so po novem zakonskem določilu dolžni obveščati Zavod RS za zdravstveno zavarovanje o spremembah obdobja veljavnosti potrdila A1, in sicer:  

  • v času trajanja potrdila A1,
  • v roku šestih mesecev po poteku veljavnosti potrdila A1 in
  • v roku dveh let po poteku veljavnosti potrdila A1.

V teh primerih Zavod RS za zdravstveno zavarovanje ne izda novega potrdila A1, ampak le spremeni obdobje veljavnosti potrdila A1. O morebitni spremembi veljavnosti potrdila A1 pa Zavod RS za zdravstveno zavarovanje izda vlagatelju obvestilo o spremembi.    

Nov Pravilnik o obrazcu vloge je začel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se je začel 1. januarja 2024.

***

Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala FinD-INFO.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj