Sporazum o prosti trgovini s Tajsko - poizvedba o interesu

Sporazum o prosti trgovini s Tajsko - poizvedba o interesu

09. 01. 2024

Vir in informacije: Gospodarska zbornica Slovenije, Center za mednarodno poslovanje, 4. 1. 2024, www.gzs.si/skupne_naloge/mednarodno_poslovanje/

Evropska unija je v septembru 2023 ponovno obudila pogajanja za sklenitev sporazuma o prosti trgovini s Tajsko, ki so se sicer začela že leta 2013, a so bila nato zaradi vojaškega udara na Tajskem prekinjena. Poleg dodatne liberalizacije trgovine z blagom bo sporazum olajšal dostop do trga za storitve, investicije in javna naročila, zagotovil spoštovanje pravic intelektualne lastnine (vključno z geografskimi označbami) ter vseboval določbe glede trgovine in trajnostnega razvoja.

Tajska je drugo največje gospodarstvo združenja ASEAN, za Slovenijo pa celo najpomembnejši trgovinski partner v tem okviru. Evropska unija, v imenu katere se pogaja Evropska komisija, od sporazuma s Tajsko veliko pričakuje. Drugi krog pogajanj bo potekal konec januarja 2023. Več informacij o pogajanjih in besedilnih predlogih EU je objavljenih na spletnih straneh Evropske komisije.

Ministrstvo za gospodarski razvoj, turizem in šport zanima tako tista področja (ali konkretni proizvodi/tarifne številke, storitveni sektorji, omejitve pri dostopu do javnih naročil ipd.) glede katerih bi želeli dodatno odpiranje na tajski strani, kot tudi tista, pri katerih dodatnega odpiranja/liberalizacije na strani EU/Slovenije ne bi želeli.

Informacije lahko posredujete do 15. 1. 2024 na e-naslova: gp.mgts@gov.si in suzana.papez-skubic@gov.si.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj