Digitalni heroji 30+ (osnovni), Kamnik

Digitalni heroji 30+ (osnovni), Kamnik

17. 10. 2023

Datum: 24. oktober 2023, od 9.00 do 14.00 ure

Kraj: KIKštarter, Fužine 134, Kamnik

Usposabljanje “Digitalni heroji 30+” je zasnovana kot 22-urni program, ki udeležencem starim 30 let ali več omogoča osvajanje pomembnih digitalnih veščin, ki jih boste prejeli na osnovi digitalnega usposabljanja.

Program je strukturiran v pet tematskih sklopov in je razdeljen na osnovni in napredni del.

Osnovni del digitalnega usposabljanja:

 • V prvem sklopu, “Informacijska in podatkovna pismenost,” se udeleženci naučijo brskati, iskati ter filtrirati informacije na spletu. Razvijajo kritično ocenjevanje informacij in se učijo upravljati z njimi. Spoznali boste portal e-Zdravje, e-Vem in e-Napotnica.
 • Sklop “Komuniciranje in sodelovanje” udeležencem omogoča razumevanje različnih digitalnih komunikacijskih orodij ter njihove namene. Učijo se tudi deliti informacije ter sodelovati na digitalnih platformah. Spoznali in uporabili boste tudi portale E-uprava, E-naročanje in E-osebna izkaznica.
 • “Ustvarjanje digitalnih vsebin” je tretji sklop, kjer udeleženci pridobijo osnovno znanje o razvoju in urejanju digitalnih vsebin, zaščiti avtorskih pravic ter osnovah urejanja in objavljanja foto in vedo vsebin.
 • V četrtem sklopu, “Varnost,” se udeleženci učijo zaščite svojih naprav in osebnih podatkov. Spoznavajo tudi pasti spletnih prevar ter vpliv digitalne tehnologije na zdravje in okolje.
 • Sklop “Reševanje težav” udeležencem omogoča razumevanje in reševanje tehničnih težav. Prilagajajo tehnologijo glede na svoje potrebe ter se učijo kreativne uporabe digitalnih orodij.

Skozi to usposabljanje boste udeleženci pridobili obsežen nabor digitalnih veščin, ki vam bodo pomagale učinkovito delovati v sodobnem digitalnem okolju. Skozi usposabljanje boste spoznali tudi različne portale in aplikacije, ki predstavljajo osnovno in napredno digitalno pismenost, hkrati pa olajšajo opravljanje postopkov z državo.

Fizične osebe:

 • Uporaba spletne banke
 • Poslovanje z upravo (naročilo nove osebne izkaznice, potrdilo o nekaznovanosti za primere prijave na določena delovna mesta, vloga za otroški dodatek…) itd.

Poslovni subjekti:

 • Odprtje s.p.,
 • Prijava v obvezna socialna zavarovanja,
 • Prenos e-bolniških listov (E-Bol),
 • Pridobitev obrtnega dovoljenja,
 • Izdaja e-računov (JUP E-računi) za poslovanje z inštitucijami, ki so posredni ali neposredni uporabniki občinskega ali državnega proračuna
 • Pridobitev potrdila o številu zaposlenih itd.

Da boste od izobraževanja odnesli čim več, vam svetujejo, da za izobraževanje uporabite lastni prenosni računalnik, tablico in/ali mobilni telefon ter si uredite digitalni certifikat. Če tega nimate, prav tako lahko sodelujete na usposabljanjih, saj bodo za prenosne računalnike in ostalo potrebno opremo poskrbeli v KIKštarterju.

Digitalni certifikati omogočajo varno izvajanje e-poslovanja ter komunikacijo z javnimi institucijami preko digitalnih kanalov. To prispeva k večji učinkovitosti, zmanjšanju papirnatih procesov in varnemu izmenjevanju informacij. Digitalni certifikati omogočajo ustvarjanje elektronskih podpisov, ki imajo pravno veljavnost enakovredno ročnim podpisom. S tem se omogoča elektronsko podpisovanje dokumentov in pogodb ter izvajanje varnih transakcij.

Kako si uredite digitalni certifikat?

Kvalificirana digitalna potrdila v Sloveniji izdajajo ponudniki kvalificiranih storitev zaupanja:

Delavnica “Digitalni heroji 30+” je namenjena razvoju ključnih digitalnih veščin, ki omogočajo učinkovito in odgovorno uporabo digitalne tehnologije v vsakdanjem življenju.

Udeležba je brezplačna.

Dodatne informacije in prijave

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega kohezijskega sklada in Ministrstva za digitalno preobrazbo v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj