Edini študijski program na področju vesoljske medicine: priložnost za slovenska podjetja

Edini študijski program na področju vesoljske medicine: priložnost za slovenska podjetja

26. 09. 2023

Vir in informacije: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, 7. 9. 2023, www.gov.si

V Sloveniji se bo izvajal eden izmed štirih semestrov novega mednarodnega podiplomskega študijskega programa, ki proučuje fiziologijo in medicino ljudi v vesolju in ekstremnih pogojih. Gre za SpaceMed Erasmus Mundus Joint Master. V programu sodelujejo Univerza Caen v Normandiji (Francija), Charite univerza v Berlinu (Nemčija) in Mednarodna podiplomska šola Jožef Stefan (Slovenija).

Projekt podpira tudi 40 mednarodnih partnerjev, slovenski del programa bo potekal na Institutu Jožef Stefan.

Omenjeni program predstavlja priložnost za slovensko gospodarstvo, ki lahko na ta način pride do mladega, usposobljenega kadra, ki se bo lahko zaposlil tako v gospodarstvu kot v raziskovalnih institucijah. Študentje podiplomskega študija bodo lahko prispevali k hitrejšemu tehnološkemu razvoju in izboljšanju življenja na sploh - predvsem z vidika zdravja, pa tudi razvoja različnih visokotehnoloških rešitev in naprav, ki se lahko uporabijo tudi na drugih področjih.

Pomen programa za slovensko gospodarstvo

Slovenska vesoljska pisarna skrbi za podporo vesoljskemu sektorju, ki se v Sloveniji hitro razvija. Slovenija je aktivna pridružena članica Evropske vesoljske agencije (angleško European Space Agency - ESA), ki si prizadeva za polnopravno članstvo. Eden od programov, v katerega je vključena Slovenija, je tudi Program človeških in robotskih raziskav ESA, v katerega smo vstopili predvsem zaradi aktivnosti Instituta Jožefa Stefana na področju raziskav, ki simulirajo adaptacijo fizioloških sistemov na breztežnost (angleško bed rest studies). Rezultat tega je človeška centrifuga v Planici, skupni projekt Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, Instituta Jožefa Stefana in Ese, ki je ena od treh na območju ESA. V projekt sta vključeni tudi Francija in Nemčija, državi, ki sta med vodilnimi akterji na področju vesolja. Tovrstno sodelovanje lahko poveča prepoznavnost Slovenije in njenega gospodarstva ter tako odpira nove priložnosti za gospodarsko in tehnološko sodelovanje.

Podiplomski program SpaceMed pomeni nadgradnjo aktivnosti v Planici, saj gre za mednarodno sodelovanje treh držav, ki so zelo pomembne na področju vesolja. Izvajanje programa podpirajo tudi slovenska podjetja, saj vidijo to kot dobro priložnost za razvoj novih kadrov, ki jih vesoljski sektor in gospodarstvo na sploh potrebujejo. Omenjeni projekt je dober primer sodelovanja med vladnimi institucijami, raziskovalnimi institucijami in podjetji ter hkrati dobra promocija Slovenije kot turistične destinacije. V programu pridobljeno znanje bo koristno ne le v vesolju temveč predvsem na Zemlji.

Projektu, ki traja šest let in katerega rezultat je dveletni študijski program, se je pridružilo že več kot 40 partnerjev - to so univerze in institucije iz različnih delov sveta in evropska podjetja. Ker je zelo veliko zanimanje s strani industrije za program SpaceMed, bodo v naslednjem letu v ta program vključil še dodatna slovenska podjetja.

Več o tem

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj