Kapacitete azijskega kadrovskega trga: izzivi in priložnosti za slovensko gradbeno in komunalno gospodarstvo?, Ljubljana

Kapacitete azijskega kadrovskega trga: izzivi in priložnosti za slovensko gradbeno in komunalno gospodarstvo?, Ljubljana

29. 08. 2023

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Datum: 9. oktober 2023, od 10.00 do 14.00 ure

Kraj: Gospodarska zbornica Slovenije (Dvorana A), Dimičeva ulica 13, Ljubljana

Gospodarska zbornica Slovenije, Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala vas v sodelovanju z Adecco vabi na brezplačni predstavitveni dogodek z naslovom: »Kapacitete azijskega kadrovskega trga: izzivi in priložnosti za slovensko gradbeno in komunalno gospodarstvo?«.

Na dogodku bodo med drugim predstavljene kapacitete azijskega kadrovskega trga, s katerimi bi lahko v slovenskem gradbenem in komunalnem gospodarstvu zapolnjevali velike kadrovske vrzeli, do katerih prihaja v zadnjih letih.

Slovensko gradbeno in komunalno gospodarstvo že vrsto let opozarjata, da za svoje normalno delovanje in razvoj potrebujeta kakovostne kadre, ki bodo na ustrezen način zagotavljali nadaljnjo gospodarsko rast in tehnološki razvoj obeh za državo pomembnih gospodarskih panog. Žal je država številne pobude gospodarstva, kako reševati vedno večje kadrovske probleme, s katerimi se srečuje tudi celotna Evropska unija, v zadnjih letih enostavno preslišala. Posledice se žal kažejo v veliki kadrovski krizi, s katero se srečujemo že nekaj let in to v vseh vejah gradbeništva in komunalnega gospodarstva, od obrtniških poklicev, ki opravljajo zaključna dela v gradbeništvu, do kvalificiranih poklicev, kot so zidar, tesar ali železokrivec, vodovodni instalater ali drug komunalni delavec, preko tehničnih in inženirskih kadrov. Povsod se že kaže pomanjkanje delovne sile. Še posebej skrbijo projekcije glede stanja inženirskega kadra. V naslednjih desetih letih bo pogoje za upokojitev izpolnilo preko 2.500 inženirjev z licenco, obe državni gradbeni fakulteti pa skupaj vsako leto na trg pošljeta med 80 in 100 univerzitetno izobraženih diplomantov, kar pomeni dobro tretjino potreb v obeh panogah. Dejstvo je, da samo z intenzivnim privabljanjem mladih v poklice gradbenega in komunalnega gospodarstva, problema ne bomo mogli rešiti, ker je na tem področju v zadnjem desetletju nastala prevelika kadrovska luknja. Dodatna težava je še v tem, da je tudi jugoslovanski prostor glede pridobivanja ustreznih kadrov, ki smo jih v preteklosti največ uporabljali in jih odlično poznamo, prav tako prazen. Zaradi številnih nerešenih problemov bomo očitno delovno silo prisiljeni uvažati tudi iz afriških in azijskih držav, kar se v Evropski uniji že dogaja.

Ob tem se poraja kar nekaj vprašanj, od ključnega, ali si tega res želimo, do tega, kakšne, predvsem pa kako usposobljene kadre lahko pričakujemo iz tega dela sveta, kako jih sploh pripeljat v slovenski prostor, kakšno vlogo bi pri tem morala imeti država in kakšno gospodarstvo?

Na vsa ta in tudi druga vprašanja bodo v okviru tega predstavitvenega kariernega dogodka iskali rešitve s strokovnjaki podjetja Adecco SA, ki ima na področju mednarodnega kadrovskega inženiringa številne izkušnje z dobrimi praksami, ki nam jih bodo tudi predstavili.

Zato vas vljudno vabijo na predstavitveni karierni dogodek, ki je primeren za vse, ki se ukvarjajo s kadrovskimi problemi: za državne organe, lokalno samoupravo, gradbena, cestna in komunalna podjetja, režijske obrate, inženiring in projektantska podjetja ipd.

Udeležba je brezplačna.

Dodatne informacije in prijave

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj