Vzpostavljeno regionalno stičišče naprednih digitalnih tehnologij v Dubaju

Vzpostavljeno regionalno stičišče naprednih digitalnih tehnologij v Dubaju

25. 04. 2023

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, 23. 3. 2023, www.gov.si

V okviru gospodarske delegacije v Dubaju je bila na slovenskem paviljonu v Dubaj Expo City izvedena mednarodna konferenca na temo naprednih digitalnih tehnologij. Ob tej priložnosti je bilo vzpostavljeno regionalno stičišče naprednih digitalnih tehnologij za predstavitev in pozicioniranje slovenskih podjetij v regiji Bližnjega Vzhoda in Severne Afrike ter na azijskih trgih.

Delegacije, ki je potekala med 19. in 22. marcem 2023, se je udeležilo kar 17 slovenski podjetij. Dogodek je naletel tudi na dober odziv tujih podjetij, kar obeta velik poslovni potencial za sodelovanje naših podjetij v regiji. Dogodka se je udeležil tudi Dubaj World Trade Center, s katerim je predvideno tesnejše mednarodno sodelovanje na trgu Združenih Arabskih Emiratov.

Po zaključku svetovne razstave EXPO 2020 Dubaj je bila to prva v seriji poslovnih aktivnosti slovenskega gospodarstva na tem trgu. Paviljon Slovenije tako dobiva močno vsebinsko zasnovo, s katero bo celotnemu slovenskemu gospodarstvu omogočen boljši dostop in širjenje poslovanja na tem trgu. Združeni Arabski Emirati so ena od vodilnih sil na področju digitalnih tehnologij, zato je še toliko bolj pomembno, da se naše inovativne in napredne rešitve ustrezno predstavijo na tem trgu.

Slovenija se je že v času EXPO 2020 regionalno pozicionirala kot "pionirska država" na področju naprednih digitalnih tehnologij v regiji Bližnjega Vzhoda in Severne Afrike. Mednarodni dogodki, ki so bili organizirani na temo naprednih digitalnih tehnologij (umetne inteligence, blockchaina, interneta stvari, velepodatkov) so temeljili na predstavitvah tako slovenskih podjetij, kot tudi predstavnikov in zagovornikov teh tehnologij v regiji. Slovenija je tako za potrebe EXPO 2020 kot prva država na svetu izdala t. i. "nezamenljivi žeton", inovativno storitev trženja izdelkov podjetij ter turističnih destinacij z digitaliziranim industrijskim dizajnom v 3D predstavitvi. Tovrsten inovativen način trženja  se razvija tudi naprej s pomočjo tehnologij navidezne in obogatene resničnosti skozi t. i. digitalne dvojčke (v svetu danes uporabljen termin "Metaverse" z napredno digitalno tehnologijo t.i. Web 3.0).

S temi tehnologijami je mogoče hitreje in bolj učinkovito doseči cilje zelenega prehoda in trajnostnega razvoja, kar je pomembno tudi v luči promocije in pozicioniranja Slovenije kot trajnostne in zelene države, ki se bo v tej luči predstavila tudi na prihajajočem COP28 konec novembra 2023 v Dubaju.

To je bil prvi v nizu poslovnih dogodkov, ki jih bo Slovenija organizirala v sklopu regionalnega stičišča za napredne digitalne tehnologije v Dubaju v letošnjem letu.

Organizatorji gospodarske delegacije so bili Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, javna agencija SPIRIT Slovenija in Gospodarska zbornica Slovenije.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj