Pridobite znak EU Ecolabel za svoje okoljsko odgovorne izdelke

Pridobite znak EU Ecolabel za svoje okoljsko odgovorne izdelke

04. 04. 2023

Vir in informacije: Enterprise Europe Network (EEN), 20. 3. 2023, https://een.si/

Večina imetnikov licenc za znak EU za okolje so mala in srednje velika podjetja (MSP), za katera so na voljo posebej znižane pristojbine za omenjeni znak.

Znak EU Ecolabel, ki je bil podeljen leta 1992, je uradni znak za okolje ISO 14024 tipa 1 Evropske unije za okoljsko odličnost. Potrjuje proizvode (blago in storitve), za katere je bilo neodvisno preverjeno, da imajo majhen vpliv na okolje v celotnem življenjskem ciklu proizvoda: od pridobivanja surovin do njihove proizvodnje in odstranjevanja.

Tako znak EU Ecolabel prispeva k izvajanju glavnih pobud EU, opredeljenih v Zelenem dogovoru EU, kot so doseganje podnebne nevtralnosti do leta 2050, prehod na krožno gospodarstvo in doseganje cilja ničelnega onesnaževanja okolja brez strupov. Evropskim podjetjem omogoča, da postanejo del zelenega prehoda!

Znak EU za okolje je trenutno na voljo za 24 kategorij skupin proizvodov, uporablja pa se tudi za storitve. Po zadnjih podatkih (september 2022) je bilo podeljenih 2270 licenc za podelitev znaka EU za okolje, 87485 različnim proizvodom na trgu EU pa je bil podeljen znak EU za okolje(od septembra 2022).

Znak EU za okolje se lahko podeli 10-20 % okolju najbolj prijaznih proizvodov na trgu EU. Potrošniki lahko s prepoznavnim logotipom "cvet" hitro prepoznajo resnično zelene izdelke, ki so na voljo na trgu.

Da bi zagotovila zaupanje potrošnikov, EU zaostruje zahteve za obveščanje o zelenih lastnostih izdelkov - znak EU za okolje podjetjem omogoča, da so korak pred prihodnjimi pravili oglaševanja.

Več koristi za vaše podjetje

Znak EU za okolje poveča prepoznavnost vaših izdelkov na celotnem trgu EU, tako v trgovinah kot na spletu. Predstavlja zavezanost vašega podjetja k varstvu okolja ter prispeva k izboljšanju podobe in ugleda vašega podjetja. Prispeva lahko k razvoju vašega podjetja, saj bodo vaši izdelki z znakom EU za okolje prepoznani kot "najboljši v svojem razredu" glede okoljske učinkovitosti, kar vam bo odprlo nove tržne priložnosti (tudi prek zelenih javnih naročil). Ko so proizvodi z znakom EU za okolje certificirani, so lahko deležni tudi promocijskih dejavnosti, organiziranih na ravni EU ali v vaši državi.

Prepričajte se, da so vaši izdelki med 24 izdelki, ki so upravičeni do znaka EU za okolje, in si oglejte postopek prijave. Kot MSP lahko izkoristite nižje pristojbine za podelitev znaka EU za okolje!

Za več informacij o znaku EU za okolje si lahko ogledate uradno spletno stran ali se obrnete na službo za pomoč uporabnikom ali EEN svetovalce.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj